Inici Actualitat Els tres candidats de Taradell a les municipals 2023 intercanvien opinions en...

Els tres candidats de Taradell a les municipals 2023 intercanvien opinions en un debat electoral de més de dues hores

0
COMPARTIR

El Centre cultural Costa i Font de Taradell va acollir aquest dimecres a la nit el debat electoral dels tres candidats a l’alcaldia de Taradell en les eleccions del 28 de maig de 2023. Mercè Cabanas (Fem Taradell-ERC), Santi Estragués (Junts per Taradell) i Abraham Chirveches (Partit Popular) van contraposar propostes durant més de dues hores. En un debat, moderat pels periodistes Marc Güell i Laia Miralpeix i organitzat conjuntament per Ràdio Taradell i El 9 Nou, es va parlar de diverses qüestions agrupades per eixos temàtics.

Unes 300 persones el van seguir en directe des de la sala gran de can Costa. El debat va ser molt tranquil i només en un parell d’ocasions Mercè Cabanas i Santi Estragués van discrepar més clarament. Un dels reptes de Taradell en què van coincidir els candidats va ser en el d’executar durant aquest mandat la Ronda Montserrat per pacificar el trànsit del centre del poble. Santi Estragués va afirmar que calia “desencallar i tirar-la endavant” en aquest proper mandat, mentre que Mercè Cabanas va explicar les traves que s’havien trobat en un primer moment i que ara podria tirar endavant desenvolupant el POUM a través del pla parcial de la Tomba “perquè el procediment que vam trobar no servia”. Abraham Chiverches no es va posicionar massa al·legant que no coneixia amb detall el procés, un posicionament que va fer servir en molts altres aspectes durant el debat. Tot i això, en qüestions d’urbanisme es va referir a la necessitat d’ampliar el polígon El Vivet, que l’alcaldessa va confirmar que estava previst fer en tres fases i que la més avançada era la de la part de can Janet.

A l’inici del debat els tres candidats van poder expressar perquè es presentaven i optavan a l’alcaldia. Mercè Cabanas va afirmar que l’objectiu era “seguir el projecte començat fa quatre anys” per fer realitat, destacant el seu equip, “un projecte obert, proper, honest i autèntic”. Santi Estragués va explicar que per a ell aquestes eren les seves primeres eleccions perquè en les anteriors eleccions “ens vam trobar precipitats en la falta de candidat” i que llavors havia tingut poc temps per treballar la candidatura i, en canvi, ara havien pogut treballar més i trobar les peces per a un equip. Mentre que Abraham Chirveches va assegurar que “no m’he presentat per ideologies sinó pel poble. Hi ha coses que es poden millorar i vull millorar i el partit m’ha donat l’oportunitat”.

Un altre dels temes que van generar més debat va ser la gestió del Club Parc d’Esports, que l’Ajuntament ha hagut d’assumir després de la renúncia a la concessió. Mercè Cabanas va expressar que la gestió havia estat de deixadesa els últims anys i que l’Ajuntament no tenia altra remei que “assumir per força la gestió”. Tot i això va explicar que s’estaven fent les inversions pertinents per obrir la piscina d’estiu i una calendarització de les obres necessàries i saber quins serveis es podien seguir prestant. Això sí, va descartar qualsevol nou ens que s’encarregués de la gestió esportiva. I és que Santi Estragués es va mostrar partidari de crear un ens que gestioni i coordini tots els equipaments esportius perquè “en la nova etapa hem de portar bé les coses i que hi hagi un ens que ho pugui portar”. Abraham Chirveches va qualificar de bona notícia que l’ajuntament passés a gestionar el Parc d’Esports, va demanar una taxa mínima per la gent del poble i va afegir “davant de tanta discussió jo em posaria a treballar”, cosa que l’alcaldessa va respondre-li que treballar ja es feia.

Durant el debat hi va haver diferència d’opinions en qüestions com la possibilitat de recuperar la gestió del pantà de Masgrau com a punt de subministrament d’aigua pel poble o com dotar de més oferta d’habitatge. En aquest segon cas, Mercè Cabanas es va mostrar partidària de promocions d’habitatges de protecció oficial de lloguer, mentre que Santi Estragués era més partidari que fossin de compra. Els dos es van referir a la dificultat del jovent per trobar un habitatge. Mercè Cabanas també va parlar d’incentivar bonificacions per rehabilitar i llogar amb garanties algun dels 60 habitatges buits que s’han detectat en el cens realitzat per l’ajuntament. Santi Estragués també va referir-se a buscar mecanismes per motivar que aquests habitatges buits es lloguin. Abraham Chirveches va expressar la sensació que la gent de Taradell que volia llogar un pis no en trobava i, en canvi, els de fora sí i ràpidament.

El debat va tocar molts altres temes com cultura, joventut i gent gran, seguretat i civisme, mobilitat i gestió de l’ajuntament. En cultura es va parlar de seguir potenciant-la i de l’ampliació del centre cultural. Mercè Cabanas va parlar de fer l’estudi de vialitat per a un futur projecte que inclouria una sala d’exposicions permanents, un arxiu integrat, espais tancats per les entitats, aules de formació i una sala de petit format. Santi Estragués va referir-se’n dient que calia un projecte “més realista i factible” perquè feia molts anys que el projecte d’ampliació de can Costa sortia als programes electorals, però no es feia, i que començaria per fer la sala de petit format al magatzem del costat de la sala gran.

Pel que fa la seguretat, la referència va fer-se respecte als robatoris. Cap dels candidats va coincidir. Mercè Cabanas, aportant dades, va destacar que els robatoris amb força i delictes havien baixat últimament i que calia millor coordinació, augmentar la sensació de seguretat en la gent, malgrat que la seguretat absoluta no existeix, i que a les nits ja s’havia reforçat amb dos guàrdies urbans. Abraham Chirveches va destacar que la seguretat era el principal tema pel qual s’havia presentat a les eleccions i va alertar que els robatoris havien pujat, que calia reforçar els agents municipals i exigir que els Mossos patrullessin més. Santi Estragués també va expressar que la seguretat era un problema perquè els recursos eren limitats, però que calia seguir insistint als Mossos perquè fossin més presents a Taradell i va parlar de la coordinació veïnal com a sistema complementari.

Un dels últims temes va ser l’organització interna de l’ajuntament, on Santi Estragués va parlar que la clau era “una gestió eficient” i que “cada com es treballa d’una forma més horitzontal”. Va criticar que ERC havia augmentat les despeses de personal amb la incorporació de nous tècnics durant el mandat que suposaven més de 700.000 euros en els darrers quatre anys. Mercè Cabanas va defensar-se dient que tenien uns equips tècnics “molt més potents” i que era necessari perquè “estem al segle XXI i no podem funcionar com al segle XX” i va defensar el model de gestió horitzontal que havien aplicat durant el seu mandat.

A la part final i molt breument, els tres candidats es van posicionar respecte a possibles pactes postelectorals. Abraham Chirveches no va posar cap problema a pactar amb els dos partis, mentre que Mercè Cabanas i Santi Estragués primer van manifestar el desig de treure majoria absoluta i, en cas de pactar, fer-ho entre els seus respectius partits i no amb el PP.

En la petició de vot, Abraham Chirveches (Partit Popular) va afirmar que volia “donar una alternativa al poble perquè entre tres partits es podran fer més coses, que no pas amb dos” i va demanar als votants que “es deixin d’ideologies, de lletres i partits i hem de lluitar tots junts pel poble”. Santi Estragués (Junts per Taradell) va demanar que li donessin l’oportunitat per mostrar les “ganes de tornar a treballar amb vosaltres i tornar-vos a servir”, va expressar la voluntat d’oferir un “ajuntament proper i eficient” i va destacar que el canvi de fa quatre anys amb el triomf d’ERC no l’havia vist. Mercè Cabanas (Fem Taradell-ERC) va destacar que “som persones de paraula, allò que diem que farem, ho farem i sinó expliquem perquè” i va afirmar que havien aconseguit fer el canvi, ser més propers i fer molta feina amb discreció. “Volem revalidar els resultats, perquè ens ho mereixem”, va acabar.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments