Inici Opinió “Minoria nacional”, la clau per obrir el pany de la justícia europea

“Minoria nacional”, la clau per obrir el pany de la justícia europea

0
COMPARTIR

El procés no ha mort. Només que ara la partida es juga fora de l’Espat, a Europa on hi ha una justícia imparcial. Com deia el filòsof Francesc Pujols, Catalunya sobreviurà sempre, malgrat els seus il·lusos enterradors.

M’imagino que tothom estarà al cas de la sentència del TSJE (Tribunal Superior de Justícia Europea) sobre les preguntes que li va formular el jutge Llarena per dur a terme noves euroordres que li permetin “capturar ” els polítics independentistes exiliats a l’estranger. O potser no, perquè tenim un gavadal d’informació que cada cap és més difícil de garbellar. Per això us en faré cinc cèntims de forma planera:

1) La sentència d’entrada dona la raó a Llarena perquè diu que les euroordres no han de ser qüestionades pel país que rep la petició d’extradició i que si es rebutgen les causes han de ser molt ben explicades Aquest punt ha desfermat l’eufòria dels unionistes que ja veien sobretot a Puigdemont a les presons espanyoles al més aviat possible.

2) Aquesta possibilitat, però, queda aigualida quan afirma que un tribunal establert per jutjar el cas no pot ser la primera i última instància. Això vol dir que el Tribunal Suprem no pot jutjar el cas dels nostres exiliats i al mateix temps ser l’última instància. Es necessitaria un altre tribunal.

3) Es pot denegar l’extradició si l’Estat emissor de l’euroordre “ha vulnerat el dret fonamental a un procés equitatiu, a causa de deficiències sistemàtiques o generalitzades”

4) El punt central per rebutjar les euroordres és quan hi ha “deficiències que afecten un grup objectivament identificable de persones”.Vet aquí el rovell de l’ou, el que pot dur-nos al triomf judicial europeu. No som els independentistes un grup identificable? No tenim més de 4.200 causes obertes? No som perseguits per ser una minoria nacional dins d’Espanya? Ja es comença a la premsa de parlar de GOI (Grup Objectivament Identificable ).

5) La sentència també diu que es poden denegar extradicions quan òrgans de les Nacions Unides així ho indiquin amb els seus informes.

Recordo que un una sola setmana també el grup de Detencions Arbitràries, de l’ONU ha fet un informe dur sobre la persecució d’Espanya a la “minoria catalana” per les seves idees, mentre que el Consell Europeu ens ha reconegut com a grup particular.Vol dir això que Europa comença a reconèixer els catalans com a minoria nacional, fet que no admetrà mai Espanya ni amb taules de diàleg ni sense.

Certament, només és un primer pas. El pròxim serà veure si la justícia europea confirma la immunitat dels nostres parlamentaris europeus Puigdemont, Comín i Ponsatí. Si fos així tots ells podrien tornar a Espanya sense perill legalment de ser detinguts. És clar que tractant-se d’Espanya la legalitat se la passen per l’entrecuix quan els interessa. Però en aquest cas es posaria en joc tot el sistema judicial europeu. Mireu com una minoria nacional com la nostra té la clau per obrir el pany europeu.

Cal estar, doncs, molt atents als esdeveniments dels pròxims mesos. I fins i tot en el cas que no els fos reconeguda la immunitat caldria tornar a la casella de sortida i no sembla pas que Llarena se’n sortís amb les extradicions amb noves euroordres.

Ja es veu que quan el partit es juga en camp neutral la minoria nacional catalana també té possibilitats de guanyar o pel cap baix de no perdre. El joc continua amb àrbitres imparcials.Ho seguirem amb atenció. Oi tant!

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments