Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2023 comencen escollint Marc Masramon com a Hereu...

Els Tonis de Taradell 2023 comencen escollint Marc Masramon com a Hereu i amb Laia Aguilà reivindicant el paper de la dona rural

0
COMPARTIR

Els Tonis de Taradell han celebrat l’acte oficial del pregó i proclamació de l’Hereu 2023 en un acte al Centre cultural Costa i Font. Per primera vegada, exceptuant el període de pandèmia, l’acte s’ha fet en horari de tarda.

Primer de tot els assistents ha conegut l’Hereu de Taradell 2023. I és que per primera vegada només un taradellenc era candidat, ja que ningú més va acceptar-ho. Per tant, no ha calgut ni fer recompte de vots ni mantenir la incertesa en tota la nit. L’Hereu de Taradell 2023 és Marc Masramon, que havia estat jugador del CP Taradell i participat en la festa del Toca-canalla de petit. Tot i no haver incertesa, sí que al nou Hereu se li van fer un seguit de preguntes en clau taradellenca. Cal destacar que aquest 2023 es compleixen 20 anys des que es va crear la figura de l’Hereu i va ser escollit el primer taradellenc el 2003, que va ser Àngel Molist. Per això, a través d’un audiovisual es van projectar les impressions d’alguns hereus d’aquests darrers anys.

Tot seguit, els grups infantils i juvenils de l’Esbart dansaire Sant Genís van oferir un seguit de danses tradicionals catalanes. Aquesta actuació va donar pas al pregó de la Festa dels Tonis, que va pronunciar Laia Aguilà, artesana de la llana afincada al Montseny. L’objectiu era reivindicar el sector primari i el paper de la dona en el món de pagés. Aguilà va reinvidicar el món rural i, en especial, l’artesania i el disseny. Va dir que és un “món lligat als oficis i a unes maneres de ser que formen part de la nostra tradició, cultura i idientitat”. Com a artesana i dissenyadora que treballa amb la llana va destacar la rellevància de l’ofici de pastor i les pastures com a un valor afegit que ajuda a la gestió del territori paisatgístic i natural. També va lamentar que sovint el món rural “no sempre és valorat com es mereix” i va voler tenir una menció pel paper de la dona al món rural com a encarregada de molts treballs, oficis i tasques poc visibles però cabdals.

Pel que fa al concurs d’aparadors, es va destacar que enguany hi havia hagut un augment de participació amb un total de 18 establiments. El primer premi va ser per l’aparador de Rifà Llar. També van tenir premi el Forn Riera i Moda-Home Sellés, i un accèssit pel Celler Nou.

Tot seguit, es va presentar el Toni d’Honor que aquest any ha estat per la pel·lícula ‘Alcarràs’ de Carla Simón. S’ha volgut reconèixer el treball en la difusió dels elements patrimonials i culturals del territori català. Xènia Roset, una de les joves actrius de la pel·lícula, va rebre el guardó de mans de l’alcaldessa Mercè Cabanas.

El Convidat d’Honor va ser per Marta Lloret, coneguda a les xarxes socials com la Caçadora de Masies. Va rebre el guardó de mans del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez. El president de la Comissió dels Tonis de Taradell, Josep Preseguer, en el discurs final va fer un reconeixement als membres de la comissió que fan possible la festa i a totes les persones que d’una manera o altra hi col·laboren. També es va referir al futur de la festa dient que l’Alzinar de la Roca “ens salvarà” en referència a la feina de recuperació del patrimoni rural que la Comissió dels Tonis de Taradell ve realitzant des del 1995. També es referir al protocol de benestar animal que apliquen al Passant dels Tres Tombs dient que “hem estat criticats perquè hem pactat amb els animalistes, però ja aniran venint”.

L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va destacar que “el món rural no és carrincló ni antiquat, pot ser innovador i ha de ser modern”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments