Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2023 arriben aquest cap de setmana amb una...

Els Tonis de Taradell 2023 arriben aquest cap de setmana amb una temàtica al voltant de la cistelleria

0
COMPARTIR

Del 13 al 15 de gener Taradell celebrarà la Festa dels Tonis 2023. Tres dies que tindran el seu colofó en el passant dels Tres Tombs diumenge al migdia. Enguany sense cap mesura anti-covid i amb la voluntat de difondre l’extens patrimoni rural i pagès que conserva la Comissió dels Tonis de Taradell.

Un any més, el Passant seguirà aplicant el protocol de benestar animal perquè sigui respectuós amb els animals que tiren els carros, en coordinació amb la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Es preveu que hi participin uns 50 carruatges, la majoria recuperats pels Tonis de Taradell i que mostraran els seus diversos usos i carregaments. Més carruatges que al darrer any per la dificultat de trobar animals que compleixin amb els requisits del protocol: “Ara no volem anar a buscar animals a corre-cuita i que tornem enrere”, afirma Josep Presseguer, president dels Tonis de Taradell. L’any 2020 Taradell va adoptar un protocol de benestar animal pioner a Catalunya, consensuat amb FAADA. Aquest any els animals només els portaran els seus propietaris.

El recorregut començarà al davant de l’Església, per seguir pel carrer de l’Església, Avinguda de Mossèn Cinto Verdaguer, carretera de Mont-rodon, Passeig de Sant Genís, carretera de Balenyà, Rotonda de l’Atlàntida, carretera de Balenyà, passeig de Domènec Sert, carretera de Mont-rodon, passeig de Sant Genís, carretera de Balenyà, Rotonda de l’Atlàntida, ronda dels Vilademany, carrer de la Batllia, carrer de la Vila i entrega de records a davant l’Ajuntament.

Enguany la temàtica sobre la qual girarà la festa és el món de la cistelleria i els cistells. Així, el divendres 13 de gener a 2/4 de 6 de la tarda es farà l’hora del conte a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font amb ‘Contes al cistell’ a càrrec de Susagna Navó. Una activitat oberta als més petits a partir dels quatre anys. Tot seguit, hi haurà un taller de cistelleria adreçat a tothom a la sala del mig de Can Costa.

El dissabte començarà a les 10 amb un programa especial de Ràdio Taradell, on hi col·laborarà el cisteller Joan Farré, l’experta en equins Laura Riera. A la tarda, a les 5, s’inaugurarà l’exposició ‘La cistelleria de Catalunya’ a la sala d’exposicions del Centre cultural Costa i Font. Com a novetat, enguany la presentació de la Festa, el pregó i la proclamació de l’Hereu 2023 no es faran a la nit, sinó a partir de les 6 de la tarda al Centre cultural Costa i Font. Aquest any la pregonera serà la tallerista i artesana del Montseny, Laia Aguilà, que parlarà de les tècniques artesanes tradicionals i la vinculació amb el territori del Montseny. La convidada d’Honor serà Marta Lloret, coneguda com la Caçadora de Masies, per la seva tasca de difusió del patrimoni rural. El Toni d’Honor, que es lliurarà el diumenge al matí, serà per la pel·lícula ‘Alcarràs’ de Clara Simó. Alguns actros del film serà presents.

A les 8 es mantindrà el Tast del porc als jardins de Can Costa. Els tiquets es poden comprar a diversos comerços del poble. Mentre que a 2/4 de 10 de la nit es posarà en escena l’espectacle ‘Els llops’ d’Àngel Guimerà, amb el rapsode i intèrpret de tenora Valentí Maymó, en un acte organitzat conjuntament per l’Agrupació Sardanista de Taradell, els Tonis de Taradell i l’Ajuntament de Taradell.

Una de les novetats d’enguany és que els Tonis de Taradell han renovat la pàgina web: www.tonistaradell.com, que a partir d’ara servirà de plataforma per difondre el patrimoni i els actes realitzats al llarg de l’any. També s’hi publicaran tots els articles i informació que es facilitaven a través de la revista, que deixa pas al nou format digital.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments