Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost per al 2023 que supera els...

L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost per al 2023 que supera els 8,3 milions d’euros

0
COMPARTIR

El pressupost de l’Ajuntament de Taradell per al 2023 puja a 8,3 milions d’euros. Aquest dijous en ple municipal es va aprovar el pressupost, amb els vots a favor d’ERC (que té majoria absoluta) i amb l’abstenció de Junts per Taradell (Fa un any per al pressupost del 2022, Junts per Taradell també es va abstenir). Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, va justificar el seu vot dient que era un “pressupost contret” i que “esperàvem uns pressupostos amb més inversions, projectes, ajudes, millores d’equipaments… Per això, ens costa sentir-nos-el nostre”.

Esperàvem uns pressupostose amb més inversions, projectes, ajudes a entitats, millores d’equipaments… Per això, ens costa sentir-nos-el nostres. Però és el que tenim.Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell

L’alcaldessa, Mercè Cabanas, va discrepar respecte a l’argument dient que “hi ha projectes que s’estan tirant endavant, però si no hi ha ingressos, difícilment es pot fer més. I també si hi ha un 68% d’endeutament”. Va afegir que l’actual context de pujada de preus i el moment complicat de moltes famílies fa impossible incrementar més el pressupost, tot i destacar que s’augmenta en un 17,52%. “El poble el mantenim viu, el dinamitzem”, va dir i va afegir que “ens sembla que hi ha il·lusió i projectes per tirar endavant”.

Tot i el moment context complicat, hem incrementat el pressupost un 17,52%. És una xifra prou gran. Ens sembla que hi ha il·lusió en l’equip de govern, i projectes per tirar endavant.Mercè Cabanas, alcaldessa

Pressupost “realista”

El pressupost per al 2023 de l’Ajuntament de Taradell és de 8.315.954 euros (el del 2022 va ser de 7.082.386 euros). La regidora d’Igualtat i Hisenda de l’Ajuntament de Taradell, Núria Arau, va explicar que el pressupost, des del punt de vista de l’equip de govern, és “realista amb la situació que ens trobem on els costos energètics han pujat i, en general, tot ha pujat”. I va reconèixer que va “costar quadrar, ja que s’ha fet un esforç per no apujar taxes ni impostos” durant el 2023. Tot i això, va destacar que és un pressupost “bastant expansionista” i “continuïsta”, malgrat reconèixer que haurien volgut fer un pressupost “més trencador”, però que no es podia fer en l’actual context “ja que algunes partides estan detallades de fa molts anys i necessitaríem disposar d’uns ingressos molt més elevats”. També va destacar el fet que l’Ajuntament en un any ha reduït la xifra d’endeutament i té capacitat financera.

Se segueix baixant l’endeutament, que a finals d’any serà del 64%, un 3,5 o 4% menys del que hi havia a inicis de legislatura. Pel que fa a l’estalvi net, torna a ser bastant ampli i l’Ajuntament té capacitat de retorn dels préstecs a amortitzar.Núria Arau, regidora d'Igualtat i Hisenda

El pressupost augmenta en un 17,52% respecte al del 2022, és a dir, 1,2 milions d’euros més. A nivell d’ingressos, la regidora d’Hisenda va destacar que els impostos i taxes no variaven, i es va centrar més en les despeses. En aquest àmbit, va destacar l’augment de la partida referent als costos de personal (l’Ajuntament de Taradell té 43 treballadors) on es contempla la pujada del 2,5% que els treballadors de les administracions públiques tindran el 2023 i també la pujada salarial addicional de l’1,5% pactada entre sindicats i Govern espanyol amb efecte retroactiu a partir d’aquest novembre que inclou els endarreriments des del gener. També va destacar que la partida referent a les despeses financeres (interessos dels crèdits bancaris), preveu un augment de 95.000 euros respecte al 2022 a causa de l’augment de l’euríbor. El pressupost també preveu augmentar les transferències a dues fundacions: la de l’Escola l’Arpa (5.000 euros més) i la de l’Escola Bressol La Xarranca (85.000 euros més per fer front a la gratuïtat de les places i2).

A nivell d’inversions, el pressupost 2023 registra un augment considerable respecte al del 2022. “Es quadriplica el pressupost d’inversions”, va dir Núria Arau. I és que es passa de destinar uns 271.000 euros durant el 2022 a 1.091.834 euros el 2023. La majoria d’inversions, el 83%, aniran destinades a fer actuacions de transició energètica, és a dir, instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals o canvi d’enllumenat públic més sostenible. Aquestes inversions venen finançades majoritàriament per una subvenció que va atorgar la Diputació de Barcelona el 2022 per valor total d’1,5 milions d’euros. Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, també va destacar aquesta “partida de transició energètica, que esperem ens ajudi a dependre cada cop menys de les energies que tenen una evolució de preus constant”.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments