Inici Actualitat Crítica literària: ‘Camí de cendres’ de Biel Cussó

Crítica literària: ‘Camí de cendres’ de Biel Cussó

0
COMPARTIR

Títol: Camí de cendres

Autor: Biel Cussó (Barcelona, 1979)

Editorial: Pagès Editors

Any: 2021

Pàgines: 174

Llengua: català

Preu: 15,50 €

Sinopsi: Em dic Victor; Victor Leighton. Tinc setanta anys i, avui, 4 de gener de 2019, em disposo a narrar la meva vida amb l’únic objectiu de poder tornar a veure la meva filla abans que sigui massa tard. Fa més de trenta anys que no en sé res, i, durant tot aquest temps, he hagut de fer front a la soledat, la tristesa, la ràbia i la covardia, únicament per mantenir-la fora de perill. Però m’he fet gran, i, després d’haver sofert un patiment indescriptible, llarg i agònic, l’única cosa que em queda és retrobar-me i encarar-me amb el passat; encara que, per aconseguir-ho, hagi de travessar un camí de cendres.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Camí de cendres’ és la història d’en Victor Leighton. Escrita des de la perspectiva d’una vida que sembla tocar a la seva fi; des de la maduresa i la saviesa que donen els anys i les vivències. I, ho fa des d’un lloc inhòspit de per si i que a més a ell, per circumstàncies, encara li és més desfavorable. Però en Victor és més fort del que es pensa, més humà del que sembla i per sobre de tot és un supervivent.

L’autor, aquí cada cop tinc més clar que el fred l’hi encanta, ens situa als confins glaçats del planeta. Ens descriu un paisatge de boscos glaçats, on viu en Victor, en contraposició al fred imperant dins de la presó: el fred climatològic que es barreja amb la fredor del lloc, de les relacions impersonals, de l’edifici, de la situació. Aquell fred que, sense sentir-lo a la pell, cala els ossos.

En Biel ens parla de la soledat, aquella que de vegades busquem i que d’altres ens ve imposada —les que més—. De la devastació i de les complicacions que pot presentar haver de travessar un camí de cendres, literals i metafòriques. Parla de pèrdues, de rendició i redempció, però també d’esperança i de vida. Ens mostra les febleses humanes i la capacitat de superació i de resiliència que l’ésser humà pot tenir.

Cal destacar el magnífic joc metà literari que ens presenta: a través dels escrits d’en Victor, que ens ajuden a entendre l’entrellat de la seva vida i les seves decisions; i també amb les obres literàries i els autors que han marcat la vida del protagonista.

I, ho fa amb una prosa directa i descarnada que es clava a la retina del lector i que l’empeny a continuar endavant. Regalant-nos un final agre dolç. Brillant i evocador d’una felicitat que és a tocar, però que es pot escolar entre els dits de les mans… O potser no, potser és la felicitat real que tant ha buscat en Vic.

Per saber-ho haureu d’endinsar-vos en aquest captivador ‘Camí de cendres’.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments