Inici Actualitat Crítica literària: ‘#Finsaquí’ de Cesc Cornet

Crítica literària: ‘#Finsaquí’ de Cesc Cornet

0
COMPARTIR

Títol: #Finsaquí

Autor: Cesc Cornet (Anglès, 1979)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2021

Pàgines: 376

Llengua: català

Preu: 18,50 €

Sinopsi: Un tret, una soga, unes pastilles… El hashtag #FinsAquí ha començat a inundar les xarxes socials, promovent el suïcidi, i el govern ha contractat una empresa privada per gestionar aquest problema de salut pública. Però és una qüestió de salut mental de la societat o hi ha alguna altra cosa rere l’allau de suïcidis?

La desaparició de la seva filla fa que l’Anna Cabanes, inspectora dels Mossos d’Esquadra, emprengui una cerca desesperada al marge de la policia on descobrirà una veritat inquietant. La mateixa veritat que descobreixen l’equip d’activistes i de psicòlegs de Tonik, l’empresa que ha d’aconseguir disminuir el nombre de suïcidis al país.

I si s’induís al suïcidi de forma massiva? I si es permetessin atrocitats amb diner públic? I si hi ha una trama criminal encoberta per diferents empreses? I si. L’única manera de resoldre aquests dubtes és seguint #FinsAquí.

Crítica literària (Núria Martínez): Cesc Cornet ens apropa aquest món de disbarats, sense sentit i bogeria que es pot amagar darrere d’un símbol i unes paraules tan integrades a la nostra vida com són els #hashtags. En aquest cas a més a més ens apropa a un tema que massa vegades és tabú a la nostra societat: el suïcidi adolescent.

Un #hashtag ha començat a envair les xarxes socials: #finsaquí, acompanyant una sèrie de fotografies que mostren els últims instants de la vida d’uns joves. Les imatges són impactants i força explicites: una arma, una soga, unes pastilles, una barana i el buit… Poc deixen a la imaginació. Aquest fet fa que el govern català prengui cartes en l’assumpte i contracti a una empresa privada. En aquesta empresa, Tonik, hi treballen un seguit de psicòlegs i tres influencers que seran els encarregats de gestionar i erradicar el problema.

Però realment estem davant d’una problemàtica de salut mental que afecta la població o bé hi ha quelcom més darrere aquesta allau de suïcidis? Per esbrinar-ho heu d’endinsar-vos en les pàgines de la novel·la.

Molts són els personatges que apareixen en la trama i tots ells tenen un cert pes específic, fent que ens costi molt discernir, si és que existeix, el protagonista. Jo més aviat diria que estem davant d’una novel·la coral.

Els escenaris també són diversos i ens movem per diferents punts de la geografia catalana: Barcelona, Tamariu, Girona, Taradell.

L’autor ens presenta un veritable trencaclosques del qual haurem d’anar encaixant totes les peces per poder albirar la imatge final i això no ho aconseguirem quasi fins al final de la lectura.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments