Inici Actualitat La pluja desllueix el 30è aniversari de la Festa d’en Toca-sons l’any...

La pluja desllueix el 30è aniversari de la Festa d’en Toca-sons l’any en què per primer cop el paper l’interpreta una dona

0
COMPARTIR

Per segon any consecutiu la pluja va trasbalsar la Festa d’en Toca-Sons. Amb tot el muntatge preparat per realitzar-se a l’exterior, els 30 anys de la creació de la Festa es van veure, i molt, afectats per la pluja. I això que es va endarrerir una hora l’inici de la festa, esperant que hagués passat el ruixat, però quan va començar cap a tres quarts de vuit del vespre, la pluja va tornar a iniciar-se i va anar de més a menys durant tot el recorregut pel centre del poble.

El públic va aguantar amb paciència i resignació la pluja i va anar seguint els protagonistes, però al final es va decidir acabar la festa a la sala gran del Centre cultural Costa i Font, malgrat que tot el muntatge i equip tècnic estava instal·lat i preparat per fer-ho als jardins de can Costa. L’organització va fer un gran esforç per poder acabar la Festa.

30 anys i una dona Toca-Sons

La Festa 2022 tenia la particularitat que celebrava el 30è aniversari d’en Toca-Sons, que va néixer el 1993, i que havia pogut celebrar 29 edicions (el 2020 no es va fer per la Covid-19). I, a més, aquest any el bandoler per primera vegada va ser interpretat per una dona i no per un home. Anna Maria Tuneu, durant molts anys en la direcció de la Festa, va sorprendre el públic entrant a la Plaça vestida de Toca-Sons. Allà es va haver d’enfrontar a l’Agutzil, interpretat també per una dona la Laia Miralpeix, i al grup de sometents.

Minuts abans s’hi havia representat un enfrontament popular, entre els vilatans que anaven de taronja (bàndol dels bandolers) i els que anaven de lila (bàndol dels sometents). Es van tirar confeti i arròs, en una de les parts noves de la Festa per intentar involucrar més al públic. La novetat i, sobretot, la pluja que ja queia no va ajudar gaire a veure un bon enfrontament.

L’entrada d’en Toca-Sons va començar a trasbalsar el poble, sobretot amb les seves trabucades, que també van ser menys per la pluja. El bandoler va entrar a robar a la Pastisseria Mont-rodon i va veure com els exToca-sons l’ajudaven en les seves batusses amb l’agutzil i els sometents. En Toca-Sons també va tenir un moment de pausa i record davant la Farmàcia Barfullfont per l’Antònia Font, que sempre col·laborava en la festa interpretant algun personatge secundari.

Al Xocolater de Taradell s’hi va celebrar el 30è aniversari amb uns números de mida gran de xocolata. Allà hi va haver un moment de treva entre bandolers i sometents per celebrar l’efemèride. I allà després d’aguantar durant molta estona la pluja, es va decidir que tota la resta de festa es faria a Can Costa.

Final de festa

El final de festa a l’interior de can Costa es va haver d’improvisar i sobretot prepapar per a la part més teatralitzada del judici. Primer es van fer alguns balls i en el moment de Pau i Treva es van reconèixer els organitzadors del Mercat del segle XVII. Després es va interpretar la sardana d’en Toca-sons entre el públic, moment en el qual es va detenir el bandoler.

Ja sobre l’escenari i amb el públic assegut, es va portar a terme el judici amb algunes sorpreses. La primera que va començar amb una caràtula estil programa de TV3 de Crims amb la veu de Carles Porta presentant-ho. La segona, ja en ple judici, que els advocats defensors, els únics personatges no taradellencs, van imitar el programa ‘El Foraster’ en un vídeo on recorrien diferents llocs del poble buscant gent per saber si el bandoler havia de ser penjat o declarat innocent. Sobre l’escenari, testimonis a favor i en contra del bandoler es van anar succeint, fins que el jurat popular va dictar sentència, però hi va haver un empat. Llavors, la jutgessa el va declarar culpable, però rectificant i per no voler condemnar la primera dona Toca-Sons li va oferir l’indult. La bandoler, però, no va voler cap tracte preferent pel fet de ser dona. A continuació, van anar apareixent representants de dones que han participat a la festa, que juntament amb l’aparició dels anteriors Toca-Sons i la interpretació cantant de Vanessa Codina, van alliberar en Toca-Sons de la forca.

Podeu veure més imatges en la GALERIA DE FOTOS DE LA FESTA D’EN TOCA-SONS.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments