Inici Actualitat La Festa d’en Toca-Sons compleix 30 anys amb l’objectiu d’involucrar més al...

La Festa d’en Toca-Sons compleix 30 anys amb l’objectiu d’involucrar més al públic

0
COMPARTIR

La Festa d’en Toca-Sons celebrarà el 25 d’agost el seu 30è aniversari des de la seva creació l’any 1992. No seran 30 edicions, perquè la del 2020 per culpa de la Covid-19 no es va poder organitzar, però la comissió celebrarà les tres dècades. I ho farà amb algunes novetats, plena normalitat, recuperant alguna tradició i amb el gran objectiu de fer que el públic participi més de la Festa.

Un dels grans propòsits és aconseguir que el públic no sigui tan espectador, sinó també partícip, sobretot, durant la festa del 25 d’agost. Així, l’entrada del bandoler al poble (amb la gran incògnita de saber qui serà el taradellenc que el representi) serà molt menys teatralitzada i guionitzada que les darreres edicions. Només hi haurà quatre punts preparats durant la Festa, que seran l’entrada amb l’enfrontament popular, el robatori, el moment de Pau i Treva i el judici final. La resta serà molt més improvisat i es vol que el públic sigui més actiu que passiu.

Una de les iniciatives pretén que cada taradellenc prengui partit a favor d’un dels dos bàndols: sometents o bandolers. Així, als domicilis de Taradell s’han repartit uns fulletons on s’explica que en funció del color que s’hagi rebut (taronja o lila) s’haurà de defensar un bàndol o un altre. El taronja és el color dels bandolers i el lila el dels sometents. L’enfrontament popular tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Plaça, just abans de l’entrada del bandoler, i serà apte per a tothom. Es recomana portar una peça de roba del color del bàndol que es defensa.

Pel que fa a la festa, començarà a les 7 de la tarda amb la principal incògnita de conèixer qui posarà cara al bandoler i veure com posa potes enlaire el poble. El judici seguirà sent als jardins de Can Costa. El 25 d’agost al migdia davant l’Església hi tindrà lloc el pregó de la Festa amb l’agutzil informant de l’arribada del bandoler, en el marc del Mercat del segle XVII que comptarà amb una seixantena de parades i artesans. També hi haurà un grup d’infants voltant pel poble i explicant la història de Toca-Sons amb el Romanço d’enToca-Sons. A 2/4 d’1 del migdia davant l’església, l’alcaldessa de Taradell farà entrega de la bandera de Taradell a l’Agutzil i el Sometent, donant-los així la responsabilitat de defensar la vila i la seva població. En aquest moment ja haurà quedat descoberta la identitat del primer protagonista de la festa, l’Agutzil, i llavors es farà una lectura del pregó.

Es recupera el Concurs de Corrandes

Una de les tradicions que es recupera respecte als seus inicis és el Concurs de Corrandes d’en Toca-Sons. Consisteix en proposar dues estrofes (4 línies cadascuna) que parlin de la festa major, el poble i el bandoler i tinguin rima. Per participar-hi cal enviar-ho a festatocasons@gmail.com o dipositar-les en un escrit a la parada que hi haurà al Mercat del segle XVII el 25 d’agost abans de les 12 del migdia. Les corrandes escollides es diran durant el judici final.

L’altra tradició que es recupera és la Porra d’en Toca-Sons, per encertar el nom del taradellenc/a que farà el paper del bandoler. Qui ho endevini, s’emportarà la meitat de la recaptació de la porra.

Nova caminada teatralitzada

La caminada d’aquest any tindrà lloc el dilluns 22 d’agost a la nit. Amb sortida des de la Plaça de les Eres hi haurà dues sessions (21:30h i 23:00h). Aquest any és nova i porta per títol ‘Paper i pergamí’. Canya que no és conya i la Festa d’en Toca-sons estrenen argument centrat en els moments on el bandoler és malferit i es mostraran cinc punts de vista sobre com diferents estaments van rebre la notícia i van reaccionar-hi. Cada sessió té un aforament limitat de 150 persones. Les entrades anticipades (preu: 5 euros) es poden adquirir a bar de can Costa fins el 22 d’agost.

Gimcana bandolera

La darrera novetat tindrà lloc el 24 d’agost a les 4 de la tarda amb una Gimcana bandolera pels carrers de Taradell. Consistirà en diferents proves i preguntes relacionades amb la festa, aptes per a totes les edats. Els participants han de ser en grups de màxim 6 persones i els guanyadors podran participar en el judici final de la Festa d’en Toca-Sons. Les inscripcions es poden fer des del 17 al 23 d’agost a través de l’enllaç d’Instagram o al bar de Can Costa.

Aquest any també es porta a terme el concurs de fotografia memorial Lluís Tuneu. Aquest consisteix en un concurs de fotografies i hi pot participar tothom qui vulgui fotografiant moments especials de la festa: el mercat, l’assalt del bandoler al poble, el pregó, la caminada teatralitzada… El concurs d’Instagram consisteix també en un concurs de fotografia sobre la festa i el poble, però les imatges es presenten al concurs a través de les xarxes socials. Les bases d’ambdós concursos es publicaran uns dies abans de la festa al compte oficial d’Instagram de Toca-Sons @festatocasons.

Paral·lelament, durant el cap de setmana després de la festa, els dies 27 i 28 d’Agost, diferents restauradors de Taradell oferiran el menú especial d’en Toca-Sons. Aquest, consistirà en el menú que cada restaurant hagi considerat, i unes postres fetes pel Xocolater de Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments