Inici Actualitat Taradell s’omple de cigonyes viatgeres, però algunes moren electrocutades

Taradell s’omple de cigonyes viatgeres, però algunes moren electrocutades

0
COMPARTIR
Foto: Jordi Baucells

Espectacle de cigonyes a Taradell aquest dimecres al vespre. Molts taradellencs i taradellenques han gaudit de la gran presència de cigonyes al municipi, que han arribat al voltant de les 7 del vespre i que s’han vist en molts punts emblemàtics.

Desenes d’exemplars han sobrevolat el poble i han fet parada en molts punts, com el campanar, la teulada de l’església Sant Genís, multitud d’arbres i teulades, o el dipòsit d’aigua de Can Costa o el dipòsit de la Torre Iglesies, entre d’altres. Segons el taradellenc Jordi Baucells i la seva filla la Jordina Baucells, membres del grup d’Anellament Calldetenes que s’encarreguen de llegir les anelles de tots els grups que passen per Osona, es tracta de cigonyes viatgeres de pas que descansen aquest dimecres a Taradell. Es calcula que a Taradell hi han fet parada més de 150 cigonyes i passaran la nit al poble. Dijous a quarts de vuit del matí seguiran el viatge, primer cap a un camp a menjar i després es tornaran a reunir. “Quan s’escalfi l’aire a quarts d’onze iniciaran el seu vol direcció sud”, explica Baucells.

Foto: Jordi Baucells

Des de casa han pogut llegir les anelles dels que feien parada a Taradell (un 25% estaven anellades) i han pogut saber que entre el 60 i 70% de cigonyes provenien d’Alemanya. També n’hi havia algunes de França. Totes elles es dirigeixen cap al Senegal i Mauritània. El motiu és que les cigonyes, segons ha explicat a Taradell.com, són uns dels primers ocells que fan la migració abans de l’arribada de l’hivern.

Foto: Toni Canet

Malauradament, algunes de les cigonyes han mort, perquè algunes d’elles s’han electrocutat al seu pas pel polígon del Vivet. Es calcula que una desena han mort. Des del grup d’Anellament Calldetenes s’ha reportat el fet als Agents Rurals perquè s’informi al Departament de Medi Ambient, ja que hi ha oberta una querella i procés judicial contra l’empresa Endesa per no complir amb la normativa en torres elèctriques. Des de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) s’està donant el criteri tècnic al procés judicial en contra de la companyia perquè cada any moren milers d’ocells de mida gran electrocutats a Catalunya.

Foto: Jacint Sellés

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments