Inici Actualitat Taradell reconeix el paper “invisibilitzat” de les dones que van treballar a...

Taradell reconeix el paper “invisibilitzat” de les dones que van treballar a les fàbriques tèxils del poble

0
COMPARTIR

Un centenar de dones que van treballar a les fàbriques tèxtils de Taradell han estat les protagonistes aquest dissabte al matí en un acte de reconeixement fet a Taradell, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Moltes d’elles, fins i tot de municipis veïns, que durant molts anys van ser la part principal de la mà d’obra de les cinc fàbriques tèxtils que va tenir Taradell.

Cada una d’elles ha rebut al final de l’acte un petit obsequi en forma de llançadora de fusta (peça del teler en forma de barca que es feia servir per inserir el fil de trama dins la calada) i una rosa. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, ha destacat que “volíem recordar l’esforç i dedicació de centenars de dones que van treballar a les fàbriques” i que s’anirà donant visibilitat en diferents actes al llarg de l’any. També ha reivindicat el reconeixement a les dones perquè els homes “sempre van tenir el reconeixement laboral, social i salarial”. Taradell va tenir durant el segle XX fins a cinc fàbriques tèxtils: can Costa i Font, Comercial Sert El Tint, el Vapor (també coneguda com a Serra i Balet), ca l’Iglesias i can Canal Autonell.

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Taradell, Núria Arau, ha destacat que “era una obligació i deure moral fer un reconeixement i homenatge” i els ha donat les gràcies “per tot el que vau fer i per obrir el camí per les generacions següents que seguim treballant per aconseguir una societat sense discriminació ni bretxa salarial”.

En una xerrada de la historiadora Assumpta Montellà, aquesta ha desgranat algunes vivències de les colònies tèxtils de l’Alt Llobregat. Montellà ha explicat que “la dona era invisible i no tenien cap mena de responsabilitat, però eren el 80% de mà d’obra d’aquelles colònies” amb un 40% menys de sou que els homes “perquè no estaven qualificades tècnicament. Però si fallaven, fallava la producció”. També ha reividicat que “sense les dones no hauria sigut possible el passat industrial” i que “quan una dona fa una passa endavant, ho fa tota una societat”.

Després de recordar el passat tèxtil a les fàbriques de Taradell a través de la projecció d’algunes fotografies de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell, s’ha explicat que durant aquests dies hi ha a can Costa una exposició cedida pel Museu Industrial del Ter titulada ‘Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter’. Maria Godayol, presidenta de Som Dones, entitat juntament amb l’Ajuntament de Taradell organitzadora de l’acte, ha recordat que calia “donar importància al passat tèxtil de Taradell i a la mà d’obra femenina invisibilitzada”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments