Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2022 tornen amb el Passant al centre del...

Els Tonis de Taradell 2022 tornen amb el Passant al centre del poble i el pregó i hereu que també es podrà veure en streaming

0
COMPARTIR

Taradell celebrarà aquest cap de setmana la Festa dels Tonis 2022. Serà durant tres dies, entre el 14 i el 16 de gener, amb una festa que girarà entorn de les aromes de Taradell i que tornarà a tenir un format diferent, a causa de la pandèmia. Com a novetat, el Passant es tornarà a fer al centre del poble, mentre que el pregó i la proclamació de l’Hereu es podrà seguir des de Can Costa amb limitació d’aformació, però també per streaming el dissabte a la tarda.

Divendres a la tarda (18:15h) es farà un taller de galetes de llimona i lavanda, organitzat conjuntament amb el Parc de les Olors, i que també servirà per conèixer com s’extreu el seu oli essencial. Tindrà lloc a la sala del mig del Centre cultural Costa i Font. Prèviament, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font s’haurà fet l’hora del conte (17:30h) amb ‘El cavall de les flors’ a càrrec de la Companyia Patawa.

Dissabte ja hi haurà un bon gruix d’actes amb un primer programa especial des de les 10 del matí a Ràdio Taradell. A les 11 del matí es farà una visita guiada amb tastets sobre les aromes de Taradell. Començarà a la Plaça de les Eres i es farà una ruta cultural pel municipi per conèixer les plantes aromàtiques i el seu significat amb tastets a diversos punts. Al final de la ruta es presentarà el perfum de Taradell ‘Nit de Reis’. Cal inscripció prèvia a taradell@parcdelesolors.com

Per segon any, el pregó i l’elecció de l’Hereu 2022 es farà en un acte durant la tarda del dissabte, que es podrà seguir presencialment des de Can Costa amb limitació d’aforament i que també serà retransmès en streaming a través de youtube. Es farà des del Centre cultural Costa i Font a partir de les 5 de la tarda. S’iniciarà amb un pregó de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme dels anys 2017 al 2021. Tot seguit, s’entregarà el Toni d’Honor i el Convidat d’Honor i es proclamarà l’Hereu de Taradell 2022. També servirà per commemorar els 10 anys del reconeixement de la Festa dels Tonis de Taradell com a Festa d’Interès Nacional i s’entregarà el premi al guanyador de la 4a edició del concurs d’aparadors. L’Esbart dansaire Sant Genís i Ramon Redorta posaran les notes musicals i de dansa a l’acte.

A partir de les 6 s’encendran les fogueres de Sant Antoni Abat i a 2/4 de 8 es començarà a fer el Tast del Porc (plat de botifarra i cansalada o botifarra i arengada). Els tiquets es poden comprar a diferents establiments de Taradell a un preu de 5 euros. A les 7 de la tarda s’inaugurarà l’exposició ‘Tracció animal moderna’, que es podrà visitar fins el 23 de gener a can Costa.

Diumenge, dia de Passant

El diumenge començarà amb un esmorzar per als participants al Passant  dels Tres Tombs a l’Espai 1 d’Octubre a les 9 del matí. A 2/4 d’11 del matí es farà la recepció d’autoritats a l’Ajuntament de Taradell. La Benedicció i el Passant dels Tres Tombs començarà a les 12 del migdia i retornarà als carrers del centre del poble, després que l’any passat es fes a la urbanització La Roca exclusivament. El Passant també es podrà seguir per streaming en directe.

Pels carrers de Taradell es podran veure una setantena de carruatges, que formen part del patrimoni dels Tonis de Taradell i que mostraran diferents usos i feines de pagès. Una de les novetats serà un carro nou d’enterramorts, que ha estat restaurat durant els últims mesos per la comissió de l’Alzinar de la Roca dels Tonis de Taradell. La Benedicció tornarà a ser a l’exterior de l’església Sant Genís i el lliurament de records als participants al davant de l’Ajuntament. Durant el Passant se seguirà aplicant el protocol per vetllar pel benestar dels animals, en una iniciativa que en els darrers anys es porta a terme amb la col·laboració de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Aquest estudi científic pretén avaluar l’estrès, el dolor o el patiment dels cavalls participants abans, durant i després del passant.

La Festa es tancarà a la tarda (17h) amb sardanes amb la Cobla Mil·lenària al Centre cultural Costa i Font.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments