Inici Actualitat La pluja trastoca els plans d’un Toca-Sons que es reinventa per recordar...

La pluja trastoca els plans d’un Toca-Sons que es reinventa per recordar els qui ja no hi són

0
COMPARTIR

Per primera vegada en 28 edicions la pluja va amenaçar en suspendre la Festa d’en Toca-Sons. Quan a les 7 de la tarda va començar a ploure, poc feia preveure que es podria portar a terme la festa. Moments d’incertesa fins que al voltant d’un quart de 9 es va decidir celebrar-la a dins del Centre cultural Costa i Font, tot i que tot estava previst acabar-ho amb el judici a l’esplanada de l’EAS Taradell.

Finalment, després de canviar tota la logística, muntar la sala amb cadires i adaptar tot l’escenari i els elements tècnics, a 2/4 de 10 va començar la Festa d’en Toca-Sons 2021 amb la posada en escena de totes les escenes damunt de l’escenari de la sala gran del Centre cultural Costa i Font.

El misteri de saber qui representava el paper de l’Agutzil s’havia sabut al matí, enmig del mercat del segle XVII. Era en Jordi Altimir. Però faltava saber quin taradellenc representava en Toca-Sons. I es va saber quan va entrar per darrere de la sala. Adrià Ramírez va ser qui va defensar el paper, en unes condicions, segurament, molt diferents a les que s’hauria esperat.

Damunt l’escenari es van succeir diferents enfrontaments entre bandolers i sometents. Els primers van capturar l’Agutzil, mentre els segons es dedicaven més a anar de tavernes. Tot plegat, amb molta improvisació, però molt ben defensat per tots els protagonistes.

No hi va haver trabucades, però si temps per a la treva i poder fer l’homenatge a Manel Cubeles, ideòleg de la Festa l’any 1993, amb motiu del centenari del seu naixement. Familiars de Manel Cubeles acompanyat pel comissari Pep Garcia, Comissari de l’Any Cubeles i membres del Comissionat de l’Any Cubeles, van recollir la faixa commemorativa a mans d’en Toca-Sons. Seguidament, l’Esbart Sant Genís va ballar un petit fragment de la Dansa de la Llibertat, dansa que dona origen a la festa creada per Cubeles.

Però, com és habitual, en Toca-Sons va ser apresat quan ballava la seva sardana i el van portar a judici. Allà es van succeir els pros i contres per portar el bandoler a la forca. Testimonis en contra de sometents i vilatans. A favor de l’Hereu i les pubilles de Taradell. I la sentència condemnatòria final, després de les votacions del jurat popular. Tot i un intent de la jutgessa de donar-li l’indult, l’advocat defensor no va acceptar-ho i va ser sentenciar a la forca.

A punt de ser penjat, el bandoler va recordar tots els mesos de pandèmia i com han afectat a nivell social, sanitari i econòmic. I al final, va recordar els taradellencs i taradellenques, col·laboradors amb la Festa d’en Toca-Sons, que des de l’última edició el 2019, han mort. En Josep Miret, en Moisès Espuña, en Joaquim Feixas, la Rosa Font i l’Antònia Font. En un final molt emotiu per a tot els presents al final de Festa i que va servir perquè el bandoler marxés i avisar que tornarà.

Podeu veure més imatges de la Festa d’en Toca-Sons, clicant a la fotografia de sota.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments