Inici Actualitat Mor mossèn Josep Baucells i Reig a l’edat de 89 anys

Mor mossèn Josep Baucells i Reig a l’edat de 89 anys

2
COMPARTIR

Aquest divendres 16 d’abril ha mort mossèn Josep Baucells i Reig a l’edat de 89 anys. El taradellenc, que vivia entre Barcelona i Taradell, feia unes setmanes que estava ingressat.

Josep Baucells era l’actual director de la revista ‘Taradell‘ des del 1981. Aquesta revista va ser fundada el 1949 per mossèn Joan Vilacís, i sempre va mantenir parts de la publicació escrites en català malgrat la dictadura franquista. El 19 de gener de 2020 va rebre un homenatge amb motiu dels 70 anys de la revista.

Mossèn Josep Baucells va néixer el 1932 i actualment era prevere de l’Arquebisbat de Barcelona i arxiver a la Catedral de Barcelona des de 1967. Havia estat director de l’Arxiu Capitular de Barcelona i fou doctor en Història per la Universitat de Barcelona, on va fer una tesi sobre la vida quotidiana de la Catalunya medieval. A nivell de publicacions va escriure, juntament amb Mossèn Antoni Pladevall, un dels dos volums de la ‘Història de Taradell’, concretament el que se centrava en el segle XIX i que es va publicar el 2015. I estava recopilant la història taradellenca del segle XX i XXI.

També va recopilar en un llibre les més de 240 poesies de mossèn Joan Vilacís, amb motiu del centenari del seu naixement. Va publicar un llibre pels 50 anys de la Cobla Genisenca l’any 2000, i altres publicacions taradellenques emmarcades en la revista Taradell i altres treballs de catalogació dels fons de l’arxiu catedralici barceloní.

Amb la seva mort queda en suspens la continuïtat de la revista ‘Taradell’, que mensualment editava ell sol.

La missa funeral tindrà lloc aquest dissabte 17 d’abril a 2/4 de 5 de la tarda a la Catedral de Barcelona, oficiada pel Bisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, amb un aforament de 250 de persones. L’enterrament es farà al cementiri dels rectors de Sant Andreu.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
18 abril 2021 21:36

Jo també sento la mort de Mn. Baucells. La seva constància de tants anys a la Revista Taradell, oberta a tothom, el feia proper. Com diu el seu cosí Ramon Serra “et prego que no te l’emportis al cel”.

La revista, la primera en català als anys quaranta no es pot perdre.

Mn. Josep Baucells, s’ha mort en temps de Pasqua, la Festa Major de l’any litúrgic!

Que el retrobament amb Mn. Joan Vilacís, fundador de la revista, sigui de joia i esperança…

Marta

Taradell, 18 d’abril 2021

*També a la família, els acompanyo el sentiment.

RAMON SERRA
RAMON SERRA
17 abril 2021 8:02

Benvolgut mosssèn Josep, Com a cosí t’agraeixo la teva bonhomia, paciència i interès per la família, especialment quan estàvem malalts. Sé que has patit molt, però és admirable la teva capacitat de resistència i de sofriment. Com a taradellenc t’agraeixo tot el que has fet per la parròquia i pel poble en general. Les teves obres sobre la història de la vila, entre altres coses, és un dels millors llegats que ens deixes. La història de Taradell no seria coneguda de forma tan completa si no hagués estat per tu. Pocs pobles poden presumir de tenir un llegat com aquest.… Llegeix més »