Inici Actualitat Crítica literària: ‘Entre nosaltres’ d’Aina Huix

Crítica literària: ‘Entre nosaltres’ d’Aina Huix

0
COMPARTIR

Títol: Entre nosaltres

Autor: Aina Huix (Santa Coloma de Farners, 2003)

Editorial: Llibres del delicte

Any: 2020

Pàgines: 227

Llengua: català

Preu: 14,90 €

Sinopsi: El primer dia d’institut tot són nervis davant de l’inici d’un nou curs, dels retrobaments i de les sorpreses que tothom espera trobar. Però res és tan inesperat com l’assassinat d’un dels alumnes i la presència d’una enigmàtica mossa d’esquadra per investigar el cas.

Entre els alumnes de l’institut hi ha l’assassí, però la vida d’aquests adolescents no s’atura mentre a l’institut es desenvolupa una investigació que destaparà secrets i problemes silenciats. Realitats amagades que condicionen les relacions personals d’uns joves que lluiten per descobrir el món adult, malgrat els desenganys.

Crítica literària (Núria Martínez): La literatura juvenil sempre m’ha agradat. Llegida, òbviament, des de la distància generacional que hi ha entre els adolescents i jo. Per això quan vaig saber que Llibres del Delicte s’estrenava amb una col·lecció per a públic més jove i que ho feia amb la primera novel·la d’una joveníssima Aina Huix no vaig dubtar ni un segon en llegir-la.

L’Aina entra al món de la literatura per la porta gran. Amb una novel·la coral protagonitzada pels joves alumnes d’un institut que s’han d’enfrontar a l’assassinat d’un dels seus companys, en Dani. La majoria dels companys del noi tenien motius per voler-lo fora de circulació, per tant tots són sospitosos d’haver-lo mort.

Fent servir les diferents veus narratives de cada un dels companys d’en Dani, l’Aina ens endinsa en el dia a dia d’aquests adolescents, fent-nos partícips dels seus problemes, les seves decepcions o les seves alegries, que alguna també hi ha. Anirem també seguint la investigació, per una banda policial i per altra la d’alguns companys d’en Dani com la Maia que vol escriure una novel·la sobre els fets. El fet d’utilitzar les diferents veus per explicar-nos els fets ens porta a trobar-nos amb situacions explicades des de més d’un i de dos punts de vista, donant encara més dinamisme a la narració.

L’Aina ens endinsa de ple en el món d’aquests adolescents a través de les diferents subtrames de la història: addicció a les drogues, enamoraments i desenamoraments, acceptació de la condició sexual, homofòbia, perjudicis, violacions grupals, secrets inconfessables, assetjament escolar, pèrdua d’éssers estimats… Reconec que cada un d’aquests temes i els seus protagonistes donarien per una novel·la.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments