Inici Actualitat Dissabte toca endarrerir els rellotges per fer el canvi a l’horari d’hivern

Dissabte toca endarrerir els rellotges per fer el canvi a l’horari d’hivern

0
COMPARTIR

Aquest dissabte a la nit caldrà canviar els rellotges per adaptar-nos a l’horari hivernal. Així, a les 3 de la matinada de diumenge caldrà endarrerir l’hora fins a les 2. Per tant, es podrà dormir una hora més.

A la Unió Europea el canvi d’hora s’aplica des del 1981 a partir de la directiva 2000/84. Al principi es feia l’últim diumenge de setembre, però des de 1996 es fa l’últim diumenge d’octubre.

Aquest canvi d’hora farà que es faci fosc més d’hora i al matí surti el sol una hora abans. Es justifica per l’estalvi d’energia i consum i aprofitar més la llum del dia. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (iDAE), l’estalvi energètic potencial és d’un 5% a Espanya, és a dir, uns 300 milions d’euros.

Malgrat que es parla que s’eliminarà el canvi d’hora i que el Parlament Europeu va aprovar abolir-ho el 2021, de moment a Espanya els experts no es posen d’aord i, a nivell europeu, la majoria de països tampoc tenen una decisió presa.

Es diu que l’horari hivernal és el millor i el que s’apostaria per mantenir en cas que s’eliminés el canvi d’hora. Segons alguns experts, és el que permet adequar millor la llum solar i el ritme d’activitat majoritari de la població. Es diu que la llum del matí, que és la que perdem amb l’horari d’estiu, és més beneficiosa que la de la tarda i que llevar-se amb llum és més adequat per la salut de les persones.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments