Inici Actualitat Marc Oriol guanya el primer premi Anastasi Aranda amb un treball de...

Marc Oriol guanya el primer premi Anastasi Aranda amb un treball de recerca sobre les ones gravitacionals

0
COMPARTIR

Marc Oriol Pérez va guanyar el primer premi Anastasi Aranda de Taradell, gràcies al seu treball de recerca Ones Gravitacionals. La forma d’observar l’invisible. El premi, dotat amb 1.200 €, el va recollir un familiar, ja que ell es trobava a Anglaterra estudiant una carrera de física a la ciutat de Manchester.

El treball aprofundeix sobre la utilització del mètode per detectar forats negres i cossos molt distants no observables a través de la llum i que, a partir de la llum generada per les ones gravitacionals amb qualsevol classe de massa, es poden detectar.

Els altres dos treballs que també optaven al premi van ser els de Jaume MeinhardtEstudi del gen EGFR en càncer de pulmó“, sobre les mutacions en un gen d’un subtipus de càncer de pulmó i el de la Clara EspinàsSalut mental en l’adolescència“, amb l’objectiu de conèixer la percepció i hàbits dels adolescents entre 12 i 18 anys.

En l’acte de lliurament hi van intervenir Lleïr Pladevall, regidor d’Educació, Albert Sangrà, president del Jurat, i Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell. Tots ells van destacar la figura d’Anastasi Aranda, que va exercir com a mestre a Taradell (1933-1939) i va ser denunciat, pres i jutjat per un Consell de Guerra que el va condemnar a 15 anys de presó.

El jurat estava format per Albert Sangrà (professor de la UOC), Josep Maria Bertrans (professor de Tecnologia de l’Institut de Taradell), Laia Bosch (professora agregada de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic i membre del grup de recerca TR2Lab) i Eli Fàbrega (mestra de l’escola l’Esquitx de Calldetenes). També es va comptar amb la presència dels alcaldes i alcaldesses dels altres municipis convocants: Xavier Fernandez (Sant Eugènia de Berga), Anna M. Pineda (Seva) i Noemí Bastias (Viladrau).

El Premi Anastasi Aranda al millor treball de Batxillerat substitueix l’antic Premi Ajuntament de Taradell, que havia tingut 11 edicions, i que en aquest cas s’obri als Ajuntaments de Seva, Santa Eugènia de Berga i Viladrau, augmentant la dotació econòmica i obrin la temàtica, ja que els treballs no havien de girar al voltant de Taradell.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments