Inici Actualitat CREA Veterinaris de Taradell ha participat en un projecte que ha concebut...

CREA Veterinaris de Taradell ha participat en un projecte que ha concebut el primer poltre d’Espanya amb una tècnica que millora la fertilitat i la preservació genètica

0
COMPARTIR
Foto: CREA Veterinaris

L’empresa CREA Veterinaris de Taradell, conjuntament amb Embryotools, han aconseguit el primer naixement d’un cavall a l’Estat espanyol combinant les tècniques d’aspiració fol·licular (OPU) i d’injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI, per les seves sigles en anglès). El poltre va néixer el 22 de maig en una finca de Viladrau, després d’11 mesos de gestació normal.

La peculiaritat d’aquesta reproducció assistida equina és que la combinació de les dues tècniques de fecundació in vitro milloren la fertilitat i permeten la preservació genètica d’animals d’elit. Ha estat possible gràcies a un projecte de col·laboració entre el centre català Embryotools (pioner en reproducció assistida
humana i animal) i l’empresa CREA Veterinaris de Taradell (amb més de 25 anys d’experiència en reproducció assistida equina), amb la participació de la sevillana Embriones Equinos, un referent com a proveïdora d’eugues mares.

El taradellenc Guillem Formiguera, co-director de Crea Veterinaris, explica que hi va haver diverses dificultats: “La primera és que les eugues no responen als tractaments de superovulació, per la qual cosa no podem obtenir diversos òvuls madurs. La segona, és que la recuperació d’òvuls per OPU, guiada per ecografia, no és senzilla. Encara que l’egua resisteix molt bé aquest procediment, és una tasca que requereix veterinaris experimentats i molt entrenament”.

Els òvuls es van obtenir al centre de reproducció que CREA Veterinaris té a Viladrau. Posteriorment es van enviar al laboratori d’Embryotools, on es van madurar in vitro i es van fecundar mitjançant Piezo-ICSI. Els embrions resultants d’aquest procés van ser cultivats durant vuit dies i enviats de tornada a la finca per ser transferits a les mares receptores.

Foto: CREA Veterinaris

Un dels grans avantatges de la tècnica OPU- ICSI és que es necessita simplement un espermatozoide per òvul, mentre que en una inseminació convencional són necessaris diversos milions d’espermatozoides perquè un d’ells superi les barreres de l’òvul, el penetri i es generi un embrió. Un altre avantatge és que amb aquesta tècnica es pot estendre el cicle reproductiu a moments als quals les eugues no tenen un cicle regular i guardar embrions vitrificats per transferir-los més tard. També permet obtenir embrions d’eugues amb problemes de fertilitat i que no s’aconseguein amb mètodes tradicionals.

Aquesta tècnica també permet potenciar la qualitat genètica a les ramaderies, ja que s’obtenen poltres de les millors eugues, i evita el desgast per gestació de les femelles que participen en concursos eqüestres. Fins i tot, es pot aplicar a qualsevol raça equina i té un gran potencial en els programes de millora del
cavall de pura raça espanyola i d’animals d’elit. Els científics creuen que la tècnica també té potencial per recuperar espècies salvatges o en vies d’extinció.

Fa dos anys, CREA Veterinaris de Taradell ja va veure nèixer el primer poltre a Espanya fruit d’una tècnica que permetia congelar i conservar embrions equins de mida gran.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments