Inici Actualitat S’ha mort l’escultor taradellenc Josep Ricart, autor del monument de l’Atlàntida i...

S’ha mort l’escultor taradellenc Josep Ricart, autor del monument de l’Atlàntida i diverses escultures de Taradell

0
COMPARTIR

L’escultor taradellenc, resident a Barcelona, Josep Ricart Maimir ha mort aquest diumenge 29 de març a l’edat de 94 anys. Ricart és l’autor de diversos monuments que hi ha a Taradell, d’entre els quals destaca el monument a l’Atlàntida, poema de Jacint Verdaguer, que es pot veure a la rotonda de l’entrada sud de Taradell en direcció a Sant Miquel de Balenyà.

Josep Ricart, reconegut escultor, també és autor de més de 20 obres que hi ha a Taradell. Per exemple, el monòlit a Francesc Camprodon (1967), el monument d’Exaltació a la vida i la pau a la plaça de Santa Llúcia (1976), el monument a Pau Casals a la Plaça (1977), el monument a la pagesia al carrer Sant Sebastià (1978), el Monument a Tots els caiguts situat al cementiri (1978), el monument a Joan Vilacís al carrer de la Vila amb la Plaça del Gili (1982), el Monument Al metge rural a la Plaça de les Eres (1983), el monument a l’Expedició a l’Everest a l’urbanització de Goitallops (1985), el  monument al Gos Caçador al capdamunt a l’urbanització de Goitallops (1997) o la T de la rotonda d’entrada pel polígon El Vivet venint de Vic (escultura al·legòrica a Taradell (2000). A banda dels taradellencs, també destaca el Monument a l’Estatut de Catalunya de 1979 que hi ha al Parlament de Catalunya.

Josep Ricart, a l’esquerra en la inauguració del monument al gos caçador

Josep Ricart va estudiar a Vic en un taller d’escultura i a l’Escola d’Arts i Oficis. Més tard, a l’Escola de la Llotja de Barcelona i el seu estil sempre ha estat molt característic, expressionista i amb tècnica figurativa. Al llarg de la seva trajectòria va guanyar el Premi Nacional d’Art Religiós (1962) i el premi a la Solidaritat i superació (2001). Va fer escultures que, a banda de Catalunya, també es poden trobar als Estats Units, Filipines, França, Holanda, Hongría, Itàlia, Mèxica, Polònica i Veneçuela.

El 21 de gener 2018 a la Plaça de Santa Llúcia, l’Ajuntament de Taradell i les administradores de la capella, van col·locar una placa a la casa natal de Josep Ricart (can Mirambell), on va néixer el 1925 i com a reconeixement de la seva trajectòria i la seva aportació escultòria al poble.

Monument d’exaltació a la vida i a la pau
Monument al metge rural
Monument a Pau Casals
Monument a l’expedició a l’Everest
Monument als caiguts al cementiri
Monument a Francesc Camprodon

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments