Inici Actualitat Laia Miralpeix recull en un llibre la reconversió de can Costa i...

Laia Miralpeix recull en un llibre la reconversió de can Costa i Font de fàbrica tèxtil a centre cultural

0
COMPARTIR

La Biblioteca de Taradell s’ha quedat petita aquest dilluns a la tarda per a l’acte de presentació del llibre ‘Costa i Font. De cultura industrial a fàbrica de cultura’ de la periodista i responsable de l’arxiu fotogràfic de Taradell, Laia Miralpeix. La presentació ha comptat la presència de Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell, Jordi Labòria, exdiputat de la Diputació de Barcelona durant l’any que es va construir Can Costa, Josep Munmany, exalcalde de Taradell, i Eva Leucó, directora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Laia Miralpeix ha agraït en especial a la família de Bonaventura Costa i Font la seva predisposició a l’hora de conèixer i aprofundir sobre la figura de Costa i Font, els dos equips de govern, a Eva Leucó i també, a la resta de persones que s’han involucrat en el projecte. I ha explicat que la idea del llibre va sorgir fa uns anys arran d’una de les entrevistes de vida que elabora el Grup de Recerca Local de Taradell. Precisament, el Grup va fer-ne un documental fa cinc anys. També ha explicat com es van aconseguir fotografies inèdites del fons de la família Pallàs, documents de l’arxiu de la Diputació de Barcelona o de la Pobla de Lillet (poble originari de l’empresari) o el testimoni de la filla de Bonaventura Costa i Font, Victòria Costa Mahrer.

Mentrestant, l’alcaldessa Mercè Cabanas s’ha mostrat orgullosa i satisfeta de poder cobrir el seu primer acte com a alcaldessa del poble a la Biblioteca de Taradell, afirmant que espera que sigui el primer de molts més. A més ha recordat la importància del paper de la dona en la seva incorporació en el món laboral durant l’època tèxtil a Catalunya i en concret, a Taradell.

Abans l’exalcalde de Taradell, Josep Munmany, ha elogiat l’exdiputat de la Diputació, Jordi Labòria, perquè va ser qui va donar llum verda als ajuts per comprar la nau tèxtil i fer-hi el centre cultural i, posteriorment, ubicar-hi la biblioteca. Munmany també ha recordat les figures emprenedores de Bonaventura Costa i Font i Josep Pallàs, que va ser el constructor entre 1941 i 1943, i la seva vinculació amb Taradell gràcies a haver-se casat amb dues taradellenques. I com després de la Guerra Civil l’empresari va comprar l’antiga fàbrica Puigmartí per constuir la nova dedicada al tèxtil i on van treballar molts taradellencs i taradellenques, molts d’ells quasi 40 anys.

La fàbrica Costa i Font va tancar les portes el 1991, quan funcionava sota el nom de Teixits Taradell. El 1996 la va adquirir l’Ajuntament de Taradell i el 1999 es va inaugurar el Centre cultural (en un article d’Antoni Pladevall i Font podeu conèixer una mica la història).

Pel què fa al llibre, s’endinsa als orígens de Bonaventura Costa i Font (1901-1992) per conèixer la història d’un equipament just ara que es celebra el 20è aniversari del Centre Cultural Costa i Font. ‘Costa i Font. De Cultura industrial a fàbriques de Cultura’ recull el testimoni de la transformació de les dues fàbriques que portaven el seu nom i que en el seu moment van ser un important motor industrial de Taradell i Barcelona respectivament, fins a convertir-se en motors associatius i culturals. A més, la coincidència ha fet que s’hi hagin ubicat dues biblioteques: la biblioteca Antoni Pladevall i Font a Taradell i la Camp de l’Arpa – Caterina Albert a Barcelona.

El llibre acaba amb centrant-se amb la consolidació de l’antiga fàbrica Costa i Font, SA, de Taradell a Centre Cultural i de com al llarg d’aquests 20 anys ha passat a ser un dels llocs més coneguts i concorregut tant pels taradellencs i taradellenques com pels nouvinguts i també per bona part dels habitants de la comarca, arran de les nombroses activitats que s’hi practiquen en totes les seves dependències, com també per a diversos usos socials i polítics però sense oblidar mai que a les parets de l’avui Centre Cultural Costa i Font hi ha teixides moltes vivències i records d’una generació.

A la sala s’ha dut a terme l’acte de presentació, hi havia la possibilitat d’adquirir el llibre per a tots els interessats. El llibre ha estat editat amb motiu dels 20 anys del Centre Cultural Costa i Font Costa i Font. I es tracta del primer volum de la col·lecció El Dipòsit que neix amb la voluntat de difondre els treballs que es puguin realitzar des de la Biblioteca de Taradell, el Grup de Recerca Local i l’Arxiu Fotogràfic.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments