Inici Actualitat Junts per Taradell proposa un programa “realista, amb una diagnosi acurada de...

Junts per Taradell proposa un programa “realista, amb una diagnosi acurada de les necessitats i que portarà a donar un salt de qualitat”

1
COMPARTIR

Junts per Taradell va presentar aquest dissabte al vespre el programa electoral que proposa per als propers quatre anys. Davant d’unes 130 persones el cap de llista, Santi Estragués, va presidir l’acte on també hi va intervenir l’alcalde Lluís Verdaguer, per defensar la feina feta.

Estragués va elogiar la tasca realitzada pels anteriors alcaldes, Josep Munmany i Lluís Verdaguer, i va destacar que el programa que proposen és “realista, amb una diagnosi acurada de les necessitats que té Taradell i que portarà a donar un salt de qualitat”. El candidat de Junts per Taradell també va incidir en el fet que les propostes miren més enllà dels propers quatre anys perquè “l’Ajuntament és un tren que va a tota marxa, que té 10.000 projectes engegants. La persona que vagi a davant d’aquest ajuntament ha de saber conduir aquest tren i no frenar-lo. Però si només el dirigim… d’aquí a quatre anys, si no l’alimentem, ens quedarà parat”.

El programa de Junts per Catalunya a grans trets

Per presentar els punts més rellevants del programa electoral, Junts per Taradell va fer que el públic present pogués anar triant entre un seguit de cartolines, que marcaven quin era el tema escollit per parlar en cada moment. Santi Estragués, al final, va explicar que aquest joc era una manera de fer participació ciutadana. “Vosaltres heu triat l’ordre en com explicàvem les coses” i va afegir que “per suposat que poden ser grans processos de consulta, però aquests petits detalls són els que realment ens porten a ser un poble escoltat”.

Estragués va apuntar algunes prioritats en urbanisme i mobilitat, centrades en acabar el projecte de la Ronda de Montserrat “que ens donarà una mobilitat que és la peça clau que ens falta a Taradell” per treure el trànsit ràpid del carrer Sant Sebastià i el trànsit d’autobusos connectant l’Institut amb la carretera Viladrau i “implica una aposta per als propers 20 anys” perquè ens dotarà de futura oferta d’habitatges. També es va referir a la necessitat de desenvolupament del polígon El Vivet que “s’ha quedat petit”.

En Medi ambient va dir d’apostar per les energies renovables i com a exemple va posar crear una cooperativa solar fotovoltaica en terrenys municipals per aquella gent que no pugui instal·lar-ne al seu habitatge “perquè pugui participar de la sostenibilitat i treure’n rendiments”. També va apuntar l’impuls de l’eficiència energètica en instal·lacions de l’ajuntament i l’enllumenat públic i la creació de la ruta de l’aigua que permetrà connectar a peu el nucli urbà amb el barri de Mont-rodon, recuperant fonts i indrets d’interès patrimonial.

Edu Morató va referir-se a Joventut destacant que “apostem pel futur i present del jovent de Taradell i no només amb paraules, perquè el nostre cap de llista té 30 anys i esperem que el proper alcalde sigui un jove suficientment preparat per liderar el nostre projecte”. També va insistir en seguir donant suport al Consell de Joventut, seguir dinamitzant i conscienciant el jovent a través del Puntal i “anar més enllà” instaurant un Punt Lila en les festes del poble per informar i acompanyar possibles víctimes d’agressions sexistes. Entre d’altres, també va destacar la necessitat de buscar vincles laborals entre empreses i els joves que estudien a l’Institut per afavorir la seva inserció laboral i oferir ajuts per facilitar l’accés dels joves a nous habitatges amb la fòrmula de lloguer amb opció de compra.

També es va referir al l’àmbit d’esports amb la voluntat de “mantenir l’autonomia dels clubs i entitats esportives” ajudant-les en la gestió administrativa “perquè es puguin centrar en la gestió esportiva, humana i social”. I va dir que el gran projecte era el Club Parc d’Esports, on buscaran negociar amb club i socis perquè la gestió dels equipaments sigui municipal per “fer les inversions i manteniment necessaris que el club no pot portar a terme” i que el club “pugui centrar-se en les seccions i la gestió esportiva”. En aquest sentit, va apuntar que es podria aconseguir suport econòmic de la Generalitat a través del proper PUOSC 2020-2024 i que al Parc d’Esports seria on es podria ubicar la segona pista esportiva coberta reformant l’actual pista i els vestidors per “donar sortida a l’excés de demanda del pavelló” i que deixarà lliure un espai entre el pavelló i l’EAS que es podria destinar en un futur més llunyà a una ampliació de l’EAS amb pistes de padel indoor. Junts per Catalunya proposa un carnet únic per “oferir una gestió municipal integrada dels equipaments esportius”.

A nivell comunicatiu va proposar mantenir la transparència i informació via web municipal i butlletins i crear una app “simple, pràctica i bidireccional per fer arribar informació als veïns, però també perque pugueu fer-nos arribar suggeriments i problemàtiques, sense oblidar que es podrà anar a trucar la porta de l’alcalde”, va destacar Morató.

Sílvia Puntí es va referir a l’àmbit d’Educació destacant que és un eix central i que contribuiran al desenvolupament de l’ampliació de l’Institut. I va afegir que aposten per millorar l’acompanyament dels nens a l’escola de Primària de les Pinediques amb uns terrenys per ampliar la zona d’aparcament. En l’apartat cultural, proposen crear nous espais al Centre cultural costa i Font com sales de reunions o una sala auditori de teatre i seguir donant suport a les entitats “d’una manera propera i facilitant allò que els poguem aportar des de l’ajuntament”.

Araceli Garcia va explicar que en Benestar Social s’acabaran de desenvolupar els 16 habitatges tutelats del carrer Ramon Pou on també hi haurà un menjador social, es faran tallers intergeneracionals i es faran visites a persones grans que viuen soles. En Civisme va destacar la proposta d’incorporar la figura de l’agent cívic, que ja s’havia implantant en un pla d’ocupació de curta durada, i que “amb constància, control i capacitat sancionadora pugui reconduir actituds incíviques en tinença d’animals, residus i convivència”.

Lluís Verdaguer defensa la seva gestió

L’alcalde Lluís Verdaguer va centrar la seva intervenció, després d’elogiar l’equip confeccionat per Junts per Taradell, a defensar la seva gestió i respondre alguns temes que van sorgir al debat electoral. Verdaguer va dir que “potser va donar la sensació que no es segueixen plans o s’improvitza” i per això va repassar que el pla de mobilitat (elaborat per la Diputació de Barcelona) del 2016 era una actualització del de 2006 i que ha suposat “un esforç per millorar les condicions de l’espai pels vianants ampliant en un 167% les zones peatonalitzades” i va dir que el 34% (les del carrer de la Vila, Sant Sebastià i la Roca) “i no el 85%, com vaig sentir, de les voreres no compleixen el pla d’accessibilitat de Catalunya” i que “el 55% són susceptibles de ser revisables segons la normativa del 2010”.

En temes d’habitatge destinat a persones en risc d’exclusió social, va donar dades comparatives i va dir que, segons un informe d’habitatge de Catalunya del 2017, Taradell té 20 pisos (3,3 pisos per cada 1.000 habitants) i que a Osona només Vic en tenia més (28 però la propoorció era de 0,7 pisos per cada 1.000 habitants) o que a Barcelona la proporció era de 0,52 pisos per cada 1.000 habitants. També va dir que “em va saber greu que es qualifiqués de petites obres el que s’ha fet a la Roca” i va afegir que “coincidim que cal fer més coses, però es va fer un procés de participació ciutadana i els veïns van dir que, de moment, no volien gastar diners”, explicant  que a finals de la passada legislatura es van fer obres per valor de 700.000 euros i que fa poc se n’han invertit 200.000. Entre d’altres, també va criticar que es van exposar moltes propostes que suposarien, segons ell, ampliar el capítol 1 del pressupost que contempla les despeses de personal, dient que “no vaig sentir ningú dient com es pagaria i el captítol 1 només es pot finançar amb impostos directes dels ciutadans o del què ve de l’Estat que és fixe. Per tant, l’única manera de pagar aquesta possible ampliació del capítol 1 és augmentar els impostos directes de la gent”.

Verdaguer, finalment, va dir que el que més li va sobtar va ser el tema de la sostenibilitat, aposta d’ERC. “Fa anys que hi estem apostant”, va dir destacant que des del 2011 s’ha estalviat 50.000 euros en la despesa de l’enllumenat públic i que un 80% de l’energia consumida és energia verda certificada. També va referir-se a que ERC havia dit que el 48% dels punts de l’enllumenat públic estaven obsolets. Verdaguer va dir que al 2005 hi havia 1.123 faroles de vapor de mercuri (avui en dia il·legals) i “el 2018 només en tenim 200 i pico dels 1.997 punts de llum que té Taradell”, corresponents a la Roca i la zona esportiva on s’estava a l’espera d’un ajut FEDER per fer-hi front.

Lluís Verdaguer va acabar fent balanç dient que “crec que després de 12 anys a l’Ajuntament hem demostrat que som capaços de seguir millorant Taradell” i va concloure: “Queden moltes coses per fer. Aquests dies he sentit a dir que Taradell està bé i pot estar millor. El dia 26 ens la juguem perquè també pot estar pitjor”.

L’acte es va tancar amb la projecció d’un vídeo de Junts per Catalunya on apareixia Carles Puigdemont donant suport al candidat Santi Estragués, que havia dit abans que en el tema de país Taradell seguirà defensant la democràcia i la llibertat del país.

Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Marc
Marc
21 maig 2019 14:56

És una mica sorprenent això de crear una aplicació per mòbils. El 2012 l’Ajuntament ja va crear una app sobre Taradell que havia de servir per informar sobre l’actualitat i l’agenda d’actes. A dia d’avui, l’enllaç per accedir a aquesta aplicació no existeix, com es pot comprovar. Poc després, el 2014, en va fer una altra que serviria per comunicar incidències a la via pública. Actualment, aquest enllaç tampoc funciona. O sigui, es van gastar uns diners que ara ens hem de tornar a gastar? Quin sentit té? És necessari? Potser tot això es pot fer sense cost des de… Llegeix més »