Inici Actualitat Taradell tindrà un Parc de les aromes amb el barballó com a...

Taradell tindrà un Parc de les aromes amb el barballó com a insígnia

0
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell va presentar aquest dijous al vespre un projecte que preveu integrar en el municipi a nivell turístic i natural un parc de les aromes basat en les lavandes i el barballó. La iniciativa s’integraria en la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya.

‘Aromes de Taradell’ serà l’únic parc de les olors a Osona dels 22 que hi ha a nivell català. La iniciativa neix al voltant de la tradició de les atxes de barballó i la recuperació d’aquesta escassa planta. Així, s’estructurarà un parc urbà amb diferents espais i activitats dedicats al cultiu de lavandes, creació de productes i recuperació del barballó autòcton.

D’una banda, des del mes de maig ja es va començar a conrear barballó i lavanda en dos camps que serviran per realitzar les atxes de barballó i obtenir oli essencial de lavanda. L’objectiu és aprofitar petites parcel·les de camps que no són rendibles per cultivar diverents tipus de lavandes. Ja hi ha una dotzena de propietaris interessats amb qui es constituiria una cooperativa per produir i comercialitzar productes. També està previstes tres hectàrees de gestió municipal que servirien per fer recerca. L’objectiu és arribar a tenir a llarg termini entre 80 i 100 hectàrees de cultiu.

Camí terapèutic i tallers

També està previst habilitar un camí terapèutic al darrere del Pujoló on es podria anar descalç i provar diferents textures. Al mateix temps, a l’escola L’Arpa hi haurà un petit espai de tallers culinaris i artístics i al costat un laberint de lavandes.

També està previst que l’edifici de Can Just sigui la seu del Parc de les Aromes. A través d’una col·laboració amb l’Agrupament Rocaguinarda l’objectiu és compartir projecte i habilitar-hi una agrobotiga i un jardí visitable amb diferents plantes aromàtiques i medicinals per poder-les tocar i observar de prop.

També es faran rutes guiades per visitar tots els espais i s’ajardinaran espais públics amb plantes com la lavanda, essent no només espais ornamentals sinó també productius.

El regidor de regidor de Turisme, Pagesia i Medi ambient de l’Ajuntament de Taradell, Jordi Baucells, va destacar que la cultura de les atxes de barballó és una “tradició que s’estava perdent perquè l’habitat del barballó s’està perdent”.

El projecte també està estudiant crear un producte comercialitzable únic a partir del barballó. Així, s’està analitzant químicament el barballó de Taradell per comprovar si té propietats cosmèticament interessants per generar alguna comercialització.

La presentació també va comptar amb Pilar Comas, fundadora de la Xarxa del Parc de les Olors, que va destacar la iniciativa es basa en “combinar el cultiu de la terra amb l’elaboració de productes, comercialitzar-los i fer una tasca de divulgació”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments