Inici Actualitat El taradellenc Josep Miret rep una felicitació dels Mossos d’Esquadra per recopilar...

El taradellenc Josep Miret rep una felicitació dels Mossos d’Esquadra per recopilar documentació històrica

0
COMPARTIR

reconeixement-josep-miret

Amb motiu de la celebració del Dia de les Esquadres dels Serveis Centrals del Departament d’Interior, el taradellenc Josep Miret va rebre aquest dilluns a la tarda una felicitació pública individual. El motiu és per la seva col·laboració investigant i recopil·lant documentació referent als Mossos d’Esquadra.

Arran d’investigar documentació referent a la Guerra Civil a Taradell, Miret va trobar a l’Arxiu Municipal documentació de petició d’avals de taradellencs que havien anat a parar a camps de concentració un cop acabada la guerra. Els avals servien per determiar antecedents polítics i aconseguir la llibertat. Entre aquests, n’hi va trobar de dos Mossos d’Esquadra destinats a Taradell durant la Guerra Civil.

Segons un article publicat per Carles Puigferrat a la revista Ausa dos fills de la Masia Gurumbau havien estat Mossos d’Esquadra. Miret havia trobat que tres dels 17 germans van morir arran de la Guerra Civil. Per això, va contactar amb el Servei Històric dels Mossos per saber si eren algun dels tres germans. Però, van notificar-li que havien sobreviscut.

Però, va comentar-los que tenia documentació dels avals dels dos Mossos destinats a Taradell (Jaume Illa Sardà i Jaume Caujolà Barbé) i el Cos dels Mossos va mostrar-se molt interessat en recollir qualsevol tipus d’informació per bastir el seu Arxiu Històric. Per això, va fer una crida entre amics i va trobar molt material: un mosso que havia acompanyat Josep Tarradellas fins a la frontera (avi del marit d’Eva Leucó), fotos, carnet i plaques d’un altre mosso (pare de Magí Reig), fotos de mossos usant el Sanatori del Brull, i recopila la relació de Mossos víctimes de la Guerra Civil. També recull dietaris de dos mossos (avi i besavi del professor de l’IES Vic Ramon Tomàs).

Tot aquest recull d’informació fa que el Servei Històric dels Mossos li hagi volgut agrair la gestió i recerca d’aquesta documentació i que es converteix en un reconeixement a tota la gent que va cedir la documentació. El lliurament es va fer aquest dilluns a l’Auditori del Complex Central Sabadell amb motiu dels actes commemoratius del Dia de les Esquadres.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments