Inici Actualitat Marta Cassany, una taradellenca a Suïssa

Marta Cassany, una taradellenca a Suïssa

0
COMPARTIR
Sumvitg, petit poble del cantó dels Grisons

Avui viatgem fins a un país on no havíem estat fins ara. Al Centre d’Europa, a Suïssa, hi ha la seva capital cultural: Zürich. Ciutat de poc més de 400.000 habitants (l’àrea metropolitana arriba als 1,3 milions) i propera als Alps, ha estat guardonada en dues ocasions (2006 i 2008) com la ciutat amb major qualitat de vida del món. Fins a allà s’hi ha desplaçat la taradellenca Marta Cassany.

Agost al mirador Harderkulm a Interlaken amb vistes a la Jungfrau
Agost al mirador Harderkulm a Interlaken amb vistes a la Jungfrau

Estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), va decidir cursar el quart any a l’Escola Federal Politècnica de Zürich (ETH). “Tenia curiositat per saber com ensenyen arquitectura a altres llocs i tenir una visió més àmplia de la professió. Des de sempre m’havia cridat molt l’atenció la manera de fer i ensenyar d’aquesta escola i la vaig posar com a opció. Les altres eren Estocolm i Hèlsinki”, destaca la Marta que afegeix: “Després del fred que he passat a Suïssa, no sé com ho hagués portat més al nord”.

Mirador Harderkulm
Mirador Harderkulm

El viatge fins a Suïssa el va fer en família després de llogar una autocaravana i marxar des de Taradell. “Vam passar una setmana visitant el país. A l’anar amb autocaravana ens va ser molt fàcil poder visitar des de petits pobles com Gruyères, famós pel seu formatge, i ciutats com Berna, que és la capital i la zona d’Interlaken, on hi ha miradors preciosos amb vistes als Alps i moltes excursions per fer”, ens explica.

Llac Katzensee just al costat de Zürich al setembre.
Llac Katzensee just al costat de Zürich al setembre.

A Zürich es va instal·lar en una residència d’estudiants propera al campus universitari. Actualment, viu amb 9 persones de nacionalitats molt diferents (Túrquia, Estats Units, Rússia, Indonesia, Suïssa…), que comparteixen cuina i menjador. “Crec que una de les grans experiències ha estat conviure amb ells i aprendre de les seves cultures”, assegura. L’idioma oficial a Zürich és l’alemany. Per això, “les dues primeres setmanes abans de començar classes me les vaig passar aprenent alemany als matins i anant a banyar-me al riu o al llac Katzensee, just al costat de Zürich, a les tardes. Vaig quedar sorpresa del bon temps que feia i del bon ambient que hi havia al costat de la riba del riu, el Limmat: gent banyant-se, famílies, grups d’amics, gent jugant a voleibol, música en directe…”, destaca.

També ens explica que a Zürich hi ha molta sensibilitat pel medi ambient i el reciclatge. “Perquè el servei de recollida d’escombraries funcioni, tothom ha de pagar un import d’escombraries, que es cobra a través de l’ús obligatori d’unes bosses oficials a cada ciutat. A Zürich es coneixen com a Züri Sack“, explica. “És una bona estratègia, ja que tot el que no es pot reciclar es llença en aquesta bossa. Així es consciencia la població a pensar abans de comprar alguna cosa, ja que com més recicles menys pagues”, destaca la Marta, tot i que assegura que no és tan fàcil.

“Quan vaig arribar a l’apartament, a part d’aquesta bossa, en teníem nou més per separar, que si paper, cartró, plàstic, plàstic especial, llaunes… A Taradell ja feia anys que reciclava, però aquí em va costar uns quants dies saber on havia d’anar cada cosa i crec que encara ara m’equivoco”.

Avui, doncs, coneixerem un nova taradellenca a Zürich:

– Com es veu Taradell des de Suïssa?

Es veu lluny i petit, però gràcies a les noves tecnologies sempre pots sentir-te com si fossis allà quan els de casa t’expliquen les anècdotes del dia a dia.

– Què és el que enyores o trobes a faltar més de Taradell?

Vistes des dels jardins de Lindehof durant la visita d’unes amigues
Vistes des dels jardins de Lindehof durant la visita d’unes amigues

Trobo a faltar la calma i tranquil·litat que suposa viure en un poble envoltat de natura. També aquesta familiaritat on tothom es coneix i es saluda pel carrer. Zurich no és una gran ciutat i la vida aquí també és tranquil·la. Però no deixa de ser una ciutat amb tot el moviment que comporta.

– El millor lloc de Taradell per tu? I per què?

M’agrada molt el Castell d’en Boix. Em recorda moltes caminades que havia fet de petita i com sempre em sorprenia el paisatge de la Plana que es veu des de dalt.

– Quina anècdota, tradició o festa et ve al cap de Taradell?

Sens dubte, la Cavalcada de Reis! Em sembla una festa molt especial amb les atxes de barballó i sempre ho recordo com un moment molt màgic i ple d’il·lusió, els carrers plens de fum i olor de barballó. També tinc un motiu especial per triar aquest dia i és que és el meu aniversari i sempre he valorat molt que sigui un dia tan festiu on pots veure a tothom.

– Un record de petita?

Recordo que de petita amb els avis anàvem moltes tardes a la Font Gran. Allà deixàvem anar fulles o vaixells de paper des de la font i esperàvem que sortissin per la Riera. Ens podíem passar hores així jugant.

La ciutat de Zürich des del mirador de la Universitat
La ciutat de Zürich des del mirador de la Universitat

– Què li diries a un estranger si et demana per Taradell?

Doncs que Taradell és un poble molt bonic i tranquil just a la falda del Montseny i en una comarca on tenim molt arrelades les tradicions i la cultura de Catalunya. També que està molt ben situat, just a una hora de Barcelona, de la platja i dels Pirineus.

– Què exportaries de Suïssa a Taradell?

Una de les coses que he trobat més pràctiques és l’horari comercial. Gairebé totes les botigues tanquen a les 6 de la tarda, ja que al migdia fan només una petita pausa. Costa acostumar-s’hi, però crec que és molt bo per llavors tenir un temps per estar amb la família.

I perquè no, també exportaria mil formatges i xocolates!

– Quant val un cafè a Zurich?

Uf… el cafè és caríssim, com tot. Si tens sort i ets estudiant i el compres a la universitat val 4 francs, que equival més o menys a 4 euros. Però si és un bar del centre, el normal és entre 5,50 i 7 francs.

– Una tradició o fet que et va sorprendre de Suïssa?

Durant els dies abans de Nadal, que ja començava a fer fred i a la universitat tothom anava estressat, molta gent de la classe portava una rajola de xocolata pel dia i te n’oferien un bon tros. No sé si és una tradició o no, però em va semblar molt divertit.

– A quin lloc de Suïssa o Zürich portaries un visitant?

Ambient al costat del Limmat, el riu de Zürich, a l’estiu
Ambient al costat del Limmat, el riu de Zürich, a l’estiu

Doncs segurament a l’hivern els portaria al costat del Llac, on els diumenge sempre hi ha gent passejant, música al carrer i parades de castanyes. Després a un dels molts bars que hi ha pel nucli antic, com el Cabaret Voltaire, on es va iniciar el moviment artístic del Dadaisme i sempre hi ha algun o altres espectacles.

A l’estiu al costat del riu Limmat hi ha bon ambient i si fa molta calor, fins i tot, t’hi pots banyar. També pels més excursionistes, a prop de Zürich hi ha un mirador molt bonic, Uetliberg, des d’on es tenen unes vistes impressionants de la ciutat.

– Tornaràs a Taradell?

Sí, i tant. Encara em queden dos anys de carrera a Barcelona i molts caps de setmana de tornar a gaudir a casa d’estar amb la família i el poble.

– Si haguessis de definir amb una paraula Taradell, quina seria?

Família.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments