Inici Opinió La paraula és compromís

La paraula és compromís

0
COMPARTIR

Si no erro fa poc més d’11 anys que a Taradell es realitza la recollida selectiva de residus porta a porta. Un sistema que, segons resultats objectius de l’Agència Catalana de Residus, situa Taradell al capdamunt dels municipis que millor fan la recollida. Aquest fet que podria semblar normal, deixa molt bé els taradellencs i el seu compromís.

Això no vol dir que no hi hagi gent que no s’hi hagi adaptat i continuï deixant bosses d’escombraries en altres pobles o en papereres de carrer, que no tenen aquesta funció. Aquest petit percentatge de ‘no adaptats’ no em mou de la idea que la nostra implicació com a ciutadans és de vital importància.

Alguns diran que és empipador tenir deixalles orgàniques tot el cap de setmana a casa, perquè fan pudor. Tenen raó. Altres podran argumentar que se’ls acumulen els plàstics, bricks, capses, cartrons… amb només dos dies de recollida. Podria passar en dates molt senyalades. I d’altres podran dir que amb tot l’esforç que fem l’impost d’escombraries no hauria de ser tan car. Discutible.

Però tots han de saber que s’ha acabat allò de ‘com que pago, faig el que vull’. No val ni per aquells que poden gastar tota l’aigua del món, pagar tot el consum elèctric que vulguin o demanar 10.000 bosses de plàstic quan van a comprar. Penso que cal un compromís de cadascú. Una implicació per intentar fer les coses millor, de manera més sostenible i conscient. I la recollida de deixalles, com altres qüestions, requereix voluntat i compromís de fer les coses bé.

Perquè, malgrat el petit esforç (perquè un cop acostumats, és fàcil) que requereix separar els residus i guardar-los fins el dia que els recullen, a tot el món continuem generant massa deixalles. Per tant, només falta que a sobre no les destruïm de la millor manera possible. I això és extrapolable amb el consum d’aigua, el consum d’electricitat, la generació de plàstics, els aires condicionats i calefaccions de particulars o botigues amb les portes obertes… o en fer a la via pública tot allò que mai faríem a casa nostra. En el fons, a la llarga tots ho paguem o ho pagarem, tant si és amb diners com amb salut o contaminació.

Que aixequi el dit algú dels que no volen el porta a porta disposat a tenir els antics contenidors davant de casa.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments