Inici Actualitat La Festa d’en Toca-Sons celebrarà 25 anys amb actes tot l’any i...

La Festa d’en Toca-Sons celebrarà 25 anys amb actes tot l’any i acollirà la Trobada nacional de trabucaires

0
COMPARTIR

La Festa d’en Toca-sons de Taradell complirà aquest estiu el seu 25è aniversari. Per això, s’ha preparat tot un any amb actes commemoratius, que es van presentar aquest dissabte al Centre cultural Costa i Font.

Amb la presència d’expresidents de la comissió organitzadora com Vicenç Tió, Gerard Paredes, Sergi Tordera o el mateix alcalde, Lluís Verdaguer, es va anunciar que Taradell serà la seu de la 35a Trobada nacional de trabucaires. A banda d’això, també es va presentar la voluntat de “fer un pas més”, en paraules del regidor de Cultura, Santi Estragués. Per això, es planteja començar a desenvolupar el projecte, redactat per la Diputació de Barcelona, sota el títol ‘Taradell, terra de bandolers’. Pretén ser una iniciativa que vinculi el poble i tota la seva activitat tant turística, comercial com cultural entorn del bandolerisme amb possibles productes o elements com desenvolupar menús, rutes guiades, exposicions, productes gastronòmics, potenciació del turisme rural o sinergies amb el comerç. Falta, però, concretar la seva posada en escena.

Un acte cada mes

De moment, la comissió de la Festa d’en Toca-Sons té previst realitzar un acte cada mes al voltant del bandolerisme. Així, el proper mes de febrer en un dia per confirmar es realitzarà un acte a la Residència Vilademany. Al mes de març es realitzarà un sopar de col·laboradors, iniciativa que antigament sempre es feia. A finals d’abril, juntament amb el Centre Excursionista Taradell, es farà una caminada bandolera.

presentacio-actes-25-anys-toca-sons2
Antoni Moliner

El plat fort tindrà lloc al mes de maig. Del 25 al 28 de maig hi haurà actes entorn de la 35a Trobada nacional de trabucaires de Catalunya, que tindrà com a seu Taradell. El 28 de maig fins a uns 300 trabucaires de 50 colles es podrien trobar a Taradell. El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, va dir que “Taradell és una peça especial dins el món trabucaire amb una vessant de teatre que la fa ser singular”.

Al mes de juny es farà un partit de futbol entre bandolers i sometents que pretén estar obert a tothom del poble. Es farà en el marc de la Festa de l’Esport del municipi. Al juliol hi haurà una exposicio sobre els 25 anys d’en Toca-Sons. Per aquest motiu, es fa una crida a tothom qui tingui material susceptible de formar part de la mostra.

A l’agost, a banda de la festa i la caminada teatralitzada, es recuperarà el pregó d’en Toca-sons, que tindrà lloc el 24 d’agost a la tarda. Al setembre hi haurà un acte geganter bandoler. A l’octubre tindrà lloc el concurs fotogràfic d’en Toca-sons com cada any. Al novembre es farà una ‘Hora del conte’ específica i al desembre un acte de cloenda.

Recordant els inicis

Vicenç Tió, president de la primera coordinadora que va posar en marxa la festa, va recordar els inicis, destacant que “fa 25 anys va ser pioners perquè a pocs pobles de Catalunya es feien festes de caire medieval”. Gerard Paredes, expresident, va afirmar que “és una festa que la porto a dins des del principi” i Sergi Tordera va destacar que “és una festa que molta gent del poble se l’ha fet seva”.

L’alcalde, Lluís Verdaguer, va destacar la complexitat de la festa pel fet que és teatralitzada, però també hi intervenen armes de foc. I va afirmar que “ens dóna marca, però ens falta que el poble se l’acabi de fer seva i sigui més participativa”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments