Inici Actualitat El dispensari de Taradell fa accions contra el tabaquisme aquesta setmana

El dispensari de Taradell fa accions contra el tabaquisme aquesta setmana

0
COMPARTIR

setmana-sense-fum

Coincidint amb la setmana sense fum del 24 al 31 de maig, el dispensari de Taradell realitzarà diverses actuacions de prevenció i sensibilització contra el tabaquisme. Així, es muntarà un estand amb material incentivador per ajudar a deixar de fumar.

També tots els professionals portaran una insígnia a la bata identificant-se com a personal sanitari que pot ajudar a deixar el tabac. A més, el dijous 26 de maig una infermera i la dinamitzadora del Puntal aniran a l’INS Taradell a fer cooximetries. Es tracta de mesurar el monòxid de carboni en l’aire expulsat i funciona com a eina motivacional per classificar el tipus de fumador depenent del resultat.

Al mateix temps, també hi haurà estudiants de 3r d’Infermeria que realitzaran tasques de promoció i prevenció del tabaquisme a la sala d’espera del dispensari i dins les consultes. S’oferirà fer cooximetries als pacients de la sala d’espera de Taradell i es farà el càlcul de l’estalvi de diners que s’aconsegueix amb la cessació del tabac.

Paral·lelament, a l’EAP de Santa Eugènia de Berga, d’on depèn el consultori de Taradell, es faran tallers per deixar de fumar que estan oberts als pacients dels pobles de l’Àrea Bàsica.

El tabac és la 1a causa de mort

Es considera que el tabaquisme és la primera causa de pèrdua de salut i mort prematura i evitable en la nostra societat. Segons la OMS, l’epidèmia de tabaquisme mata cada any 5,4 milions de persones amb càncer de pulmó, cardiopaties i altres malalties. Cada any moren més de 50.000 persones a Espanya a causa del consum de tabac i a Catalunya més de 8.000 persones majors de 35 anys (16%), de les quals, entre 700 i 800 són a causa del tabaquisme passiu.

La meitat de les persones fumadores han perdut una mitjana de 20 anys de vida. El consum de tabac augmenta 10 vegades més el risc de patir càncer de pulmó, malaltia que provoca el 80-85% de les morts en els fumadors.

A Catalunya, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya continua (ESCAc), l’any 2011 tres de cada deu persones de 15 anys són fumadores.  Als 5 anys desprès de deixar de fumar, la probabilitat de patir càncer de boca, coll, esòfag o bufeta urinària, disminueix a la meitat. En el cas del càncer de pulmó és necessari ampliar el període a 10 anys.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments