Inici Actualitat Xavier Moreno, un taradellenc a França

Xavier Moreno, un taradellenc a França

0
COMPARTIR

Descobrim avui un país nou. Que per tan proper com el tenim, encara no havia estat protagonista d’aquesta secció. Avui ens centrem amb en Xavier Moreno. Efectivament, un dels taradellencs bessons Moreno, que actualment viu al sud-est de França, a Lamaloo les Bains, on s’hi dedica com a fisioterapeuta.

Després de completar els estudis de Fisioterapia va decidir marxar cap a Fança “on està més ben valorada que a casa nostra”, ens reconeix. De bones a primeres, després de tramitar les gestions pertinents, va marxar cap a París, tot i que d’ençà ha donat moltes voltes per França. A banda de la capital francesa, també ha estat a Thues les Bains, Perpignan (vivia a Colliure), Isla Reunion i, actualment, viu a Lamalou les Bains. La seva feina consisteix en impartir fisioteràpia en hospitals, clíniques privades i termes.

La vessant professional, però, l’ha de compaginar amb la personal. I això l’obliga a passar algunes temporades a Galícia, d’on és la seva parella. “A Galícia es viu molt bé, bon menjar, bones platges, però plou”, afirma en Xavier. Quan està en terres gallegues, treballa en hospitals, clíniques privades i també ha impartit de fisioterapeuta pel Racing Club de Ferrol, un equip de la Segona Divisió B de futbol.

xavi-moreno-lamalou-les-baines2Si ens centrem en la seva estada a França, comenta que Lamalou les Bains és un poble petit especialitzat en temes de salut, ja que compta amb diversos hospitals, un centre termal, diverses residències i cliníques privades. “No està malament tenint en compte que no arriba als 2.000 habitants, crec”, destaca. També apunta que “és un poble de muntanya on hi ha molta tranquil·litat, bon lloc per fer senderisme i anar en bici”. A més, Montpellier i el mar, ens explica, estan a una hora de viatge en cotxe. Està situat a la regió de Llenguadoc-Rosselló.

Avui, doncs, coneixerem un taradellenc a França:

– Com es veu Taradell des del Llenguadoc-Rosselló?

Taradell és veu lluny, com una part de mi que trobo sempre a faltar, sigui on sigui.

– Què és el que enyores o trobes a faltar més de Taradell?

Doncs la família i els amics, sobretot.

– El millor lloc de Taradell per tu? I per què?

El millor lloc de Taradell és Taradell, no hi ha cap lloc en concret que et pugui descriure perque en tots tinc bons records. Pero si m’hagués de quedar amb algun espai, aquest és a Goitallops, quan arribes a dalt de tot a la rotonda, comences a caminar pel camí de carro i a uns 10 minuts hi ha una esplanda, en la qual recordo alguna vegada veure com s’amagava el sol a l’estiu amb totes les muntanyes de fons i la tranquil·litat.  La veritat és que és impressionant.

– Quina anècdota, tradició o festa et ve al cap de Taradell?

La festa major de Taradell, en tota la seva globalitat.

– Un record de petit?

Veure nevar un divendres al vespre i aixecar-me l’endemà amb la neu per sobre del genoll.

– Què li diries a un estranger si et demana per Taradell?

Li diria que és un poble de puta mare en el qual s’ho passaria bé descobrint els petits encants que té el poble, i també les festes i tradicions. 

– Què exportaries de França a Taradell?

A nivell de menjar, segurament, algun formatge. A nivell estatal, la seva seguretat social.

xavi-moreno-lamalou-les-baines– Quant val un cafè a França? O tres productes de la zona?

Els preus a França són molt variables depenent de la regió on es visqui. No és el mateix París que, segons el lloc, pot costar 6 euros un cafè, que aquí al sud on et pot costar 2 euros o menys. Però per exemple, una companya de feina treballa a prop d’Estrasburg i m’explicava que allà un quilo de maduixes li valia 16 euros, i aquí al sud en pots trobar per menys de tres euros.

– Una tradició o fet que et va sorprendre de França?

El fet llevar-se, menjar, sopar i anar a dormir moooooooolt més d’hora que nosaltres.

Un dels pobles veïns
Un dels pobles veïns

– A quin lloc de França portaries un visitant?

La veritat és que jo ara que estic aquí els portaria per molt pobles petits que hi ha als voltants. N’hi ha un que té molt d’encant que es diu Saint Guillhem le desert. És molt petit, però és especial. En aquesta regió hi ha molts poblets així.

– Tornaràs a Taradell?

A Taradell intento venir sempre que puc encara que sigui per passar dos dies. Però la veritat és que hi estic menys del què m’agradaria. 

– Si haguessis de definir amb una paraula Taradell, quina seria?

Increïble.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments