Inici Actualitat Avui fa 30 anys de la gran nevada de 1986 a Taradell

Avui fa 30 anys de la gran nevada de 1986 a Taradell

4
COMPARTIR
Plaça de les Eres. Foto: Revista Taradell

Probablement és una de les nevades més recordades pels taradellencs. No tant pel gruix de neu, que va ser molt important, sinó pels problemes de mobilitat i subministrament d’electricitat que va provocar durant molts dies. Demà 30 de gener es compleixen tres dècades de la gran nevada de 1986.

nevada-taradell-1986Va ser un dijous i es calcula, segons l’observatori meteoròlogic de Taradell controlat en aquell temps per Robert Izquierdo, que la nevada va deixar entre 50 i 60 centímetres de neu. En alguns llocs més elevats es va arribar als 70 centímetres. La neu va caure al llarg de dotze hores des de mig matí.

Però sí tothom ho recorda també és perquè va paralitzar tota l’activitat, ja fos pels problemes de mobilitat o de subministrament elèctric. Molts taradellencs no van poder arribar a casa i van haver de passar la nit al ras o allotjats en cases particulars o restaurants.

També va produir molts danys al camp i a cases de pagès amb la caiguda de coberts i corrals que es van enfonsar pel pes de la neu. La neteja de carrers també va costar molt i es va acabar fent amb màquines de particulars. Es calcula que el cost de neteja de carrers i arranjament de desperfectes va costar a l’Ajuntament de Taradell unes 800.000 pessetes.

Carrer Ramon Pou. Foto: Revista Taradell
Carrer Ramon Pou. Foto: Revista Taradell

El vent i el pes de la neu va fer caure pals elèctrics i de telefonia. Sense electricitat també es va aturar el subministrament d’aigua i moltes indústries i tallers no van poder treballar. L’electricitat va tardar molt a arribar en molts llocs, entre dos i deu dies. Els abonats d’Estabanell al centre del poble es van quedar sense llum a les quatre de la tarda del mateix dijous i la van recuperar el dissabte al migdia. Els de Fecsa, en algun cas divendres en tenien, però d’altres van tardar tres o quatre dies en recuperar l’electricitat. La majoria de llars van haver de fer servir ciris, espelmes, lots amb piles o llums de gas.

Al Polígon industrial El Vivet es va recuperar l’electricitat el 4 de febrer a la tarda (sis dies després). El 7 de febrer va ser el torn pel barri de Mont-rodon. Els últims van ser algunes masies i algunes cases de la Roca.

El pa, esgotat

Cues a Can Garriga del pa. Foto: Revista Taradell
Cues a Can Garriga del pa. Foto: Revista Taradell

Si un producte està associat a aquesta nevada és el pa. Els taradellencs van veure com s’esgotava el pa, ja que sense electricitat només hi va haver a la venda el pa que s’havia fabricat la nit del dimecres al dijous. Segons explica la Revista Taradell, la companyia Patsa va reservar 1.200 barres de mig quilo a una panificadora de Canovelles, on dos camions es van dirigir divendres al matí, tot i que fent un recorregut que va estar ple de dificultats. Hi van arribar divendres a la tarda i només els van servir 130 peces de pa. Les altres havien estat servides a hospitals i gent atrapada per la neu en un tren a instàncies de la Guardia Civil.

A Taradell les cues per comprar pa van ser llargues fins el dissabte a la tarda. Can Montrodon i can Garriga van acabar venent diumenge i dilluns panets de pa integral cuits al forn de la pastisseria Montrodon, ja que la Patsa continuava sense electricitat.

La de 1962 i altres nevades rellevants

3 febrer 1963. Foto: Pere-Papell
3 febrer 1963. Foto: Pere-Papell

Si comparem, possiblement un dels anys que més va nevar i que també es recorda pel fet que ho va fer durant la Nit de Nadal, va ser el 1962. Es van registrar entre 65 i 70 centímetres de neu. De fet, va nevar també el Dia de Sant Esteve i el 28 de desembre. Uns mesos més tard, el 3 de febrer 1963 (Dia de la Candelera), van caure 43 centímetres.

També es recorda la nevada la nit de Reis de 1985, pocs dies abans de la de 1986. Aquesta nevada va obligar a fer la benvinguda de Ses Majestats i el lliurament de regals als infants a dins l’església parroquial. A més, va precedir uns dies molt recordats pel fred. Durant quinze dies (del 3 al 17 de gener) es va registrar la temperatura mínima mitjana més baixa que es recordava des de 1956. Uns 9 graus negatius. Moltes canyeries van rebentar i els desperfectes en la xarxa pública es van quantificar en un milió i mig de pessetes.

Nevada 1967
Nevada 1967

També es pot fer menció a la nevada del 30 de desembre de 1970. Es van registrar uns 34 centímetres de neu i moltes glaçades. El 2 de gener del 1971 es va arribar a -18,2 graus, un registre, segons Conrad Villarrubia responsable de l’estació meteorològica de Taradell, només superat pel 31 de desembre de 1853 quan es va arribar a -21.

Finalment, destacar la nevada del 5 de febrer de 1954 (31 centímetres) i la de l’11 de gener de 1967 que va deixar 46 centímetres i, juntament amb la glaçada, no va permetre realitzar la benedicció dels animals ni dels Tres Tombs.

Nevades més tardanes

La nevada més tardana que s’ha produït a Taradell va ser el 25 d’abril de 1972 que va deixar 16 centímetres de neu. També n’hi ha hagut diverses al mes de març. La més recordada serà l’última, la del 8 de març de 2010, que va ser molt quantiosa amb uns 40 centímetres.

Altres han estat el 9 de març de 1964 (12 centímetres), i la nit del 7 al 8 de març de 1968 (25 centímetres).

Plaça de les Eres (1988 o posterior)
Plaça de les Eres (1988 o posterior)
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Albert Lozano
Albert Lozano
10 gener 2021 11:54

Si mal no recordo, el 92 vam tenir una nevada nivell déu-n’hi-do

Angels
Angels
10 gener 2021 14:50
Reply to  Albert Lozano

Va haver-hi una altra nevada l’1 de març de 1993 … aquesta foto és del carrer Catalunya (el dia 3 de Març).
Vam haver de fer servir el tot terreny per anar a Barcelona perquè l’altre cotxe estava cobert de neu i vam obrir camí a través de la neu molt alta per la carretera a Balenyà.

photo_2021-01-10_13-25-33.jpg
Albert Lozano
Albert Lozano
10 gener 2021 20:34
Reply to  Angels

A aquesta nevada em referia jo

Maria Godayol
Maria Godayol
9 gener 2021 3:05

Fa exactament 35 anys!!!