Inici Actualitat Francesc Camprodon era taradellenc o vigatà?

Francesc Camprodon era taradellenc o vigatà?

1
COMPARTIR

francesc-camprodonAvui parlarem d’un fill il·lustre de Taradell, vinculat amb la literatura. L’escriptor Francesc Camprodon i Safont (Taradell 1816 – Cuba 1870). Però sobretot desvetllarem una de les incògnites o aspectes de la seva vida que més polèmica ha generat: Francesc Camprodon era de Taradell o de Vic?

Primer de tot, el situarem. Va estudiar a la Universitat de Cervera i va llicenciar-se en dret, però sobretot va destacar en el camp de la política i la literatura. De fet, va ser desterrat a Cadis el 1840 per les seves idees liberals. Allà és quan va començar a inclinar-se pel teatre.

La vessant poètica li va néixer molt d’hora i es diu que durant els anys universitaris corregia les poesies de Jaume Balmes. La seva carrera literària la va començar cap al 1850 amb la publicació d’un recull de poemes titulat “Emociones” i el drama “Lola”, estrenat a Madrid amb el nom “Flor de un día”, que va tenir molt èxit entre la crítica. Per això, es va decantar cap al món del teatre i, sobretot, de la sarsuela, molt de moda a Madrid. Així entre el 1850 i el 1868 va escriure 32 obres en castellà (18 originals i 14 traduccions o adaptacions). Destaca sobretot “Marina” estrenada el 1855 i convertida en òpera el 1871. Va fer molts diners amb aquestes obres, ja que tenien molt èxit entre el públic. Al mateix temps, li van donar molta popularitat.

En català va escriure dos sainets modèlics “La Teta Gallinaire” (1855) i “La tornada d’en Titó” (1867), i un parell de dotzenes de poemes. Cal tenir en compte que estem abans de la Renaixença que es desenvolupà entre 1840 i 1880, però sobretot, cristal·litza en els últims anys del segle XIX amb el sorgiment de capçaleres en català (La Veu de Montserrat, Diari Català) i institucions (Ateneu Barcelonès). Per tant, el català no era predominant i de gaire ús literari.

Amb la revolució de 1868 contra Isabel II, va obtenir el càrrec d’administrador de les Rendes reials a l’illa de Cuba. Va morir el 16 d’agost de 1870 a La Habana. Es tracta del taradellenc de més projecció nacional en el camp de la política i de les lletres.

Francesc Camprodon va néixer a Taradell?

D’on ve el malentès:

Un famós actor dramàtic, Sr. Valero, amic de Camprodon, quan va morir va fer una petita relació de l’escriptor a ‘Ilustración Española y Americana’ on va donar quatre dades. I va dir que era fill de Vic, se suposa perquè es dirigia al públic madrileny i espanyol. D’ençà totes les publicacions referides a Camprodon han dit que era vigatà.

En moltes publicacions es diu que Francesc Camprodon és vigatà perquè va néixer a Vic. Però nosaltres diem que és taradellenc. Primer de tot, però expliquem el seu context familiar.

Francesc Camprodon era nét d’un altre Francesc Camprodon, que va ser batlle de Taradell el 1785 i era un ric paraire. De fet, la família Camprodon s’havia establert a Taradell cap a l’any 1620, malgrat que un primer Camprodon casat amb Elisabet Codina ja vivia a La Codina cap al 1590. L’avi va morir cap al 1822 i el nét, fins i tot, li va dedicar un poema “Records d’infantesa”, on evoca quan el seu avi el portava d’infant a Puiglagulla:

Per més que brins de neu el temps esbulla

per mos cabells castanys,

quan vaig a Montserrat o a Puiglagulla

no tinc més que quatre anys.

L’avi, quan jo era xic, m’hi conduia

amb un ram a la mà : (a Puiglagulla)

—Ves a oferir-lo a la Verge,—repetia,—

que Ella et beneïrà.

Si quan ets gran la terra t’atropella

i et persegueix la sort,

quan te vegis perdut acut a n’Eila

i arribaràs a port.

I em feia dir després l’Ave Maria

i em besava desprès

i un cert perfum del cel que allí sentia

no l’he sentit mai més.

 

El seu pare era negociant amb molts béns i va residir a Taradell fins el 1821, tot i que hi va passar temporades cada cop menys freqüents fins el 1825. Francesc Camprodon i Safont va néixer el 4 de març de 1816 i vivia al carrer de Seva, 8 (actual carrer de la Vila), a la casa dita ‘Cal Ros’. En aquesta casa, a principis del segle XX s’hi va construir el convent i el col·legi de les Germanes Dominiques. Actualment, és un terreny sense edificar.

El que està clar és que Francesc Camprodon va viure a Taradell fins als 6 anys, i fins als 9 hi va passar temporades. Després la seva família va anar a viure al carrer Manlleu de Vic.

El seu lloc de naixement, però, ha generat especulacions. El principal problema és que els llibres baptismals de Vic i Taradell van ser cremats el 1936 i no es pot provar. Entre els qui diuen que és taradellenc hi ha l’historiador Antoni Pladevall i Font, que posa com a argument que els avis i pares vivien a Taradell.

Mentre que entre els arguments que era vigatà hi ha un tal López de Meneses i d’Harcour que el 1932 havia demanat un certificat de registre baptismal de Camprodon a la Catedral de Vic. En aquest document es diu que el 4 de març va ser batejat a Vic. I la hipòtesi que es fa és que hauria estat batejat el mateix dia que va néixer. Això indicaria que va néixer a Vic casualment, ja que hi havia la casa pairal de la mare.

Però ens decantem per dir que era taradellenc. Ja que la majoria de nosaltres també vam néixer a Vic casualment perquè hi ha l’hospital, però en canvi ens considerem taradellencs. Seria el mateix cas. Francesc Camprodon va néixer a Vic per circumstàncies del moment, però és taradellenc perquè la casa familiar va ser a Taradell fins que va tenir 6 anys, tot i que a la Viquipèdia també el considera vigatà.

Per cert, al 2006 a la Biblioteca de Taradell ja es va fer una xerrada sobre en Francesc Camprodon sota el títol “Francesc Camprodon: literat i polític taradellenc”.

 

Bibliografia:

Revistes Taradell número (agost 1953), 64 (gener 1954), 65 (febrer 1954), 66 (març 1954) i 84 (setembre 1955).

Francesc Camprodon i Safont: autor de Marina, l’òpera de Lloret de Sebastià Ruscalleda i Gallart. Ed. Club Marina, 2009

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Josep Miret
Josep Miret
8 abril 2015 23:57

El seu talent, li ve de ser taradellenc, vigatà o per haver estudiat a Cervera…?