COMPARTIR

Avui us presentem una nova foto històrica de Taradell de l’arxiu fotogràfic de Daniel Molsosa i Vall-llovera. Les fotos ens les cedeix en en Jaume Molsosa, el seu fill, per reviure el nostre passat.

Aquesta foto data de 1954 i retrata una família pagesa a Taradell. En Jaume ens escriu això:

“Una imatge excepcional que crec que conté una gran càrrega emocional i etnogràfica on s’hi poden observar molts elements propis de l’època. Hi distingeixo, almenys, tres generacions sota el mateix sostre. A l’armari encastat de l’esquerra s’hi veuen diversos elements com una sucrera i una tassa, amb el prestatge lluït amb una sanefa de paper amb un motiu campestre; el vidre de baix, tapat amb un estampat de flors. Tres calendaris, potser d’anys diversos. Al del mig es pot llegir “Establecimientos Soler” i la paraula ALFA, que era una marca de màquines de cosir. Al mateix clau que el calendari, hi penja una trampa per a ocells. Més a la dreta, sota el calendari més petit, un rosari negre, penjat aquí perquè aquesta llarga oració es resava en família, al voltant de la llar. Damunt del cap de la dona que està dreta amb mirada serena i intel·ligent, un mirall i tot seguit la llar de foc de boca gran.

La família està disposada al voltant de la taula, però s’ha col·locat a posta perquè el fotògraf pogués fer la feina bé. Gots, plats, coberts (només es distingeixen forquilles), mossos de pa, uns estalvis… Destaca el porró, voltat d’una ampolla de cava  reomplerta amb vi negre, una ampolla de gasosa i un sifó de bec llarg. El noi jove du corbata i l’home de la dreta lluu un rellotge de polsera, camisa blanca polida de màniga curta, cosa que ens permet de pensar en un dia d’estiu. Darrere l’home de pell més fosca amb elàstics, una bossa de l’època, de malla amb anelles de carei. A la taula, el calaix del pa pessiga les estovalles. Del sostre en penja una solitària bombeta de voltatge baix, potser de 20W avui inexistent. Tots semblen tenir una expressió feliç, satisfeta.”

Nota: Si algú pot aportar dades sobre llocs, persones, fets…. o vol fer un comentari, serà molt benvingut, per tal de completar millor les fotografies i el seu significat. Al mateix temps si en volgués alguna còpia es pot posar en contacte amb nosaltres al mail: info@taradell.com

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments