Inici Opinió Llegim, coi!

Llegim, coi!

1
COMPARTIR

opinio-Aleix-granBiblioteca 1 1 f. [LC] [BB] Lloc que conté una col·lecció de llibres,

publicacions periòdiques o altres documents,

organitzats segons sistemes preestablerts

i destinats a servir al públic. 

L’any 2015, coincidint amb el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya, ha estat declarat L’Any de les Biblioteques. Estem d’enhorabona, perquè nosaltres en tenim una. Crec que moltes vegades ens oblidem del paper imprescindible de les biblioteques, avesats com estem a trobar-ne una a pocs metres de casa nostra.

I és que, segons el Mapa de lectura pública, el 93% de la població catalana té un servei bibliotecari al seu propi municipi, movent-nos en guarismes que es deuen acostar –desconec les xifres; perdoneu-me— a la disposició que tenim d’altres serveis considerats bàsics. Tenim un bast i gratuït món de coneixements i gaudi al nostre abast: llibres i més llibres, revistes, còmics, contes, pel·lícules, premsa, àudios. El ventall no s’acaba en les parets de la nostra biblioteca, ja que podem sol·licitar obres que viatgen fins al nostre poble per un preu ínfim. Disposem d’una llibreria, un cinema, una sala de concerts i un quiosc encabits en un mateix espai. I gaudim d’una oportunitat meravellosa: la possibilitat de construir una comunitat lectora i cultural. Que els llibres es moguin, es recomanin, es llegeixin en comú, se’n facin concursos i exposicions. Que hagis de tenir paciència perquè algú altre l’està llegint: el rau-rau d’esperar un llibre.

Per contra, estem immersos en el Pla Nacional de Lectura (2012-16) per millorar l’índex de lectura dels catalans. Llegim poc i malament, i la preocupació es centra principalment en l’àmbit educatiu. Llegir no té el prestigi d’antany i s’ha vist substituït per altres formats d’oci. I jo em pregunto el perquè, ja que d’unes poques pàgines en podem treure emoció, coneixement, diversió, sensibilitat, comunicació…cultura. A algú no li ve de gust, la cultura?

Si no ho feu gaire o gens, us convido a que llegiu. Si sou lectors habituals, feu-ho més. Que no ens faci mandra o por. De fet, llegim sempre, a vegades sense adonar-nos: llegir whatsapps és llegir; comprendre les senyals de trànsit és llegir; fixar-se en els rebuts, en els cartells publicitaris, en el prospecte d’un medicament…és llegir. Ara només caldria anar un pas més enllà.

I pensem sobretot en els nens i els joves. Són la nostra responsabilitat lectora. No només de les escoles i els instituts; no els deixem només a ells aquesta tasca fantàstica. Acompanyem els nostres fills i néts a la biblioteca Antoni Pladevall i Font. Fullegem plegats el diari a veure què ha passat. Si convé, mirem amb interès aquella revista de videojocs o de motos que ens ensenyen. Deixem que els petits remenin els contes de la secció infantil, que els desendrecin, que se’ls mirin estirats a terra. Descobrim que els còmics van molt més enllà de l’Astèrix i els Manga i que poden ser una eina per captar als lectors més reticents. Acceptem que l’hipertext i la lectura en pantalla és un nou gènere lector. Deixem-nos assessorar per les nostres bibliotecàries: en saben un munt. I sobretot, llegim i deixem llegir en llibertat.

D’això en sabia molt l’escriptor Daniel Pennac, que va fer un decàleg inspirador sobre els drets del lector i la llibertat lectora, quan ja s’és lector:

1- El dret a no llegir sempre

2- El dret a saltar pàgines

3- El dret a no acabar el llibre

4- El dret a rellegir

5- El dret a llegir qualsevol cosa

6- El dret a llegir el que m’agrada

7- El dret a llegir en qualsevol lloc

8- El dret a fullejar

9- El dret a llegir en veu alta

10- El dret a callar

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
teresa estrada
teresa estrada
20 febrer 2015 12:51

Molt bé Aleix! Trobo encertadíssim el teu article d’opinió. Com també et felicito per altres aportacions … Tenim a l’abast una gran i familiar biblioteca a la nostra vila taradellenca on cadascú troba aquell llibre, aquella revista, aquell vídeo i aquella música que l’apassiona o que sent curiositat per descobrir-los. I moltes coses més que podem gaudir junts com presentacions de llibres, de viatges, de treballs de recerca…. Endavant amb aquest any 2015 dedicat a “Les biblioteques” i encomanem als petits i grans a sovintejar-hi. Tenim la sort de disposar de diaris, revistes, còmics…i espais específics d’un gran valor patrimonial,… Llegeix més »