Inici Actualitat La Plaça d’en Gili

La Plaça d’en Gili

1
COMPARTIR

plaça-gili

És una petita plaça de Taradell, sovint poc valorada i desapercebuda pel fet que està enganxada a la Plaça de Santa Llúcia, que ha pres tot el protagonisme amb la capella i l’olivera. A més, està molt propera a la Plaça i actualment sempre està plena de cotxes estacionats. De fet, si teniu una foto sense cap cotxe, és per guardar-la com un tresor.

El coll de pas entre la Plaça d’en Gili i la Plaça Santa Llúcia antigament era molt estret. A finals de 1943 es va enderrocar una casa per donar-li més amplada. Els treballs de pavimentació de la plaça es van fer al 1958.

plaça-gili3La plaça està documentada des del segle XVII. El nom és popular i fa referencia a un dels propietaris d’una casa en aquesta plaça: Cristòfol Gili, que era un paraire del mas Gili de Vilalleons i es va establir a Taradell a finals del segle XVI. De fet, al número 4 al portal s’hi pot veure una inscripció: ‘Casa Cristòfol Gili 1634’. A la façana de la casa número 8 s’hi pot veure una majòlica del segle XVIII-XIX dedicada a Sant Antoni de Pàdua. Pertanyia a la façana de la casa que hi havia en aquest lloc i que es va enderrocar.

plaça-gili2Al 1596 aquest entorn es coneixia amb el nom de carrer de Santa Llúcia i el 1622, conjuntament amb la Plaça Santa Llúcia, amb el nom de Davallada de Santa Llúcia. Ja al segle XVII, però, es troben documents amb el nom de Placeta o Plaça d’en Gili.

Més endavant, havia acollit el mercat setmanal i actualment també és un espai utilitzat per la Fira de Santa Llúcia, al mes de desembre.

plaça-gili-arxiu

plaça-gili-arxiu2

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Dolors Bort Bertrán
Dolors Bort Bertrán
27 maig 2015 18:41

Estimo Taradell des del 1967, quant el vàrem descobrir