Inici Opinió ‘Taradell’. 65 anys de la revista del poble

‘Taradell’. 65 anys de la revista del poble

0
COMPARTIR

opinio Laia granDes de fa unes quantes setmanes es pot consultar la revista Taradell on-line a través d’El Trencadís, un espai a la xarxa que ha ofert la Diputació de Barcelona, no només per consultar publicacions sinó també per veure documents antics de diversos municipis de Catalunya. De Taradell, de moment, podem consultar una part de la revista Taradell (l’altra part s’està acabant de digitalitzar) i també més de mil fotografies antigues, gràcies, no ho hemd’oblidar, a la tasca que es porta a terme des de l’Arxiu Fotogràfic.

Deixeu-me però que avui em centri amb la revista Taradell. Una revista creada ara fa 65 anys per Mn.Vilacís i que des del 1980 se n’ha fet càrrec Mn. Baucells. Una revista que és considerada la primera publicació en català amb continuïtat després de la postguerra i que va comptar amb el suport de l’única organització permesa fora del Movimiento, els Joves d’Acció Catòlica.

Tot i que a casa conservem els exemplars d’aquesta revista des de fa més de 30 anys i també alguna d’anys anteriors i que sovint fullejo, el fet de que a partir d’ara es pugui consultar on-line m’ha permès dónar un cop d’ull, de moment, als primers exemplars. I m’ha cridat l’atenció diverses coses del que diu en l’editorial de la primera edició. I és que parla “d’una revista de casa nostra, que vol copsar la vida taradellenca i conèixer les tradicions dels nostres avantpassats”. Crec que amb el pas dels anys ha mantingut aquesta filosofia, tot i que ho ha fet allunyada de les noves tecnologies que permeten la immediatesa. Per a això, podríem dir que ja hi ha aquesta mateixa pàgina o la de Ràdio Taradell. Però és cert que, malgrat tot, molts taradellencs esperem cada mes la publicació perquè al llarg d’aquests 65 anys s’ha convertit en l’inventari de la història quotidiana de Taradell.

Llegint diversos articles sobre Mn.Vilacís he arribat a la conclusió que la revista Taradell va ser la seva gran obra, però crec sincerament que tots ens la sentim una mica nostra. Pels que ens agrada la història, Taradell s’ha convertit en la principal font de consulta sense oblidar el llibre de Mn.Pladevall ‘Taradell. Passat i present d’un terme i vila d’Osona‘ del qual, segons tinc entès, ben aviat hauria de ser publicada la segona part, escrita per Mn. Baucells.

Com tota publicació sempre hi ha coses que t’agraden més, d’altres que t’agraden menys, articles que tu potser no publicaries però que simplement te’ls pots passar per alt. Ningú ens obliga a comprar-la, menys a llegir-la, però no hem d’oblidar que està feta per la gent del poble, que treballa pel poble i que s’estima el poble. Renovar-se o morir? De moment, felicitem-nos tots per aquests 65 anys de Taradell i, sobretot, seguim-la disfrutant, no només cada més, sinó també repassant les gairebé 800 revistes publicades fins aquest novembre. Val la pena.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments