Inici Actualitat Taradell celebra els 15 anys del Centre cultural Costa i Font recordant...

Taradell celebra els 15 anys del Centre cultural Costa i Font recordant el passat tèxtil i el present cultural

0
COMPARTIR

15 anys costa font2

“Des del primer dia vam saber que era una idea molt arriscada, però cal ser valent a la vida. Per sort, ha anat molt bé”. Així, va recordar Josep Munmany, alcalde de Taradell de 1987 a 2007 i un dels artífexs del centre cultural, com es va engendrar el projecte per recuperar l’antiga fàbrica Costa i Font en la inauguració dels actes per celebrar el seu 15è aniversari.

15 anys costa font4Davant unes 240 persones que no es van poder perdre l’acte, Munmany va explicar que, tot i ser un projecte costós, es va valorar que la fàbrica estava molt ben situada i tenia molt bona estructura. “Hi havia una necessitat cultural i veiem que la Carpa se’ns feia petita”, va recordar. Al mateix temps també va destacar que una de les claus de l’èxit del centre cultural és que “tothom se l’ha sentit molt seu des del primer dia i això ha estat molt important”.

La fàbrica Costa i Font va tancar les portes el 1991, quan funcionava sota el nom de Teixits Taradell. El 1996 la va adquirir l’Ajuntament de Taradell i el 1999 es va inaugurar el Centre cultural (en un article d’Antoni Pladevall i Font podeu conèixer una mica la història).

15 anys costa font5L’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, va elogiar l’aposta de l’equip de govern pel projecte i, sobretot, la figura de l’exalcalde, Josep Munmany. “Va ser una persona valenta, amb visió de futur i de poble, que durant 20 anys va transformar el poble”. Va explicar que l’equipament acull unes 300 activitats anuals i va afirmar que “aproximadament can Costa té un cost de 250.000 euros anuals. Si això ho dividim, a cada taradellenc li costa 20 euros anuals, el mateix import que a una família li costaria anar al cinema un cap de setmana”. També va recordar que l’equipament “sempre s’ha procurat que fos molt polivalent” i que li resta un 40% per desenvolupar per a noves necessitats.

La regidora de Cultura, Lluïsa Sañé, va dir que l’exposició pretenia ser “un reconeixement a les entitats i associacions del municipi que fan que poguem dir que tenim un poble molt ric des del punt de vista cultural i social”. I va recordar que en aquests 15 anys el Centre cultural ha acollit 4.500 activitats.

15 anys costa font3Salvador Solagran, que s’ha encarregat de l’assessorament, va explicar com estava estructurada l’exposició. Va explicar que era una exposició “complexe” i que com logotip s’havia escollit la figura del Sereno, que presideix l’entrada de l’equipament. “Com el Sereno que combina el present amb elements del passat, en una estructura antiga de fàbrica també hi podem trobar integrat un gran centre cultural”, va destacar.

Què s’hi pot veure

L’exposició es divideix en diferents espais. A la sala del mig s’hi fa un recorregut pel passat tèxtil de Taradell a través d’uns plafons que expliquen la història de les diferents fàbriques que hi havia al poble i la transformació de can Costa i Font en  centre cultural. A la sala gran hi ha plafons de la setantena d’entitats del poble i un recull de les activitats culturals que ha acollit l’equipament distribuïts per anys. En aquesta mateixa sala s’hi projecta un audiovisual, realitzat pel Grup Recerca Local, titulat “La fàbrica tèxtil de Can Costa” amb entrevistes a taradellencs que van treballar en el tèxtil del poble.

15 anys costa font8Al vestíbul també hi ha un petit espai on es projecta el curtmetratge “El meu poble”, recreant al vida a Taradell als anys 50. A la primera planta hi ha una mostra fotogràfica de Ferran Cabello que mostra detalls de la fàbrica Canal i Autonell de Taradell poc després que tanqués i una sala on es pot veure un teler de fer galons i diversa maquinària.

L’exposició estarà oberta fins el 20 de juliol, inclosos dissabtes i diumenges al matí. També permet visitar les sales Molet i Vila, Joan Cassanovas i Lluïsos que hi ha al primer pis del centre cultural.

15 anys costa font9

15 anys costa font6

15 anys costa font10

15 anys costa font11

15 anys costa font7

IMG_6648

15 anys costa font1

 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments