Inici Opinió Em mullo

Em mullo

2
COMPARTIR

opinio gran joan morcilloCrec que falta un article d’opinió sobre el tema estrella a Taradell des de fa molts anys. Aviso: és només la meva simple opinió, sense ganes de fer enfadar ningú i amb actitud constructiva. Estic segur que els 6.200 taradellencs tenen una opinió al voltant de la piscina coberta.

Jo més enllà de si s’ha d’acabar o no, crec que el més important és la gestió final de l’equipament. Aquesta és la mare dels ous. Perquè en el fons fa 7 anys tothom a Taradell volia una piscina coberta i potser la crisi i tants anys de travessa pel desert haurà servit per repensar una instal·lació fent-la més sostenible a nivell de gestió.

Podria entrar a valorar si és el millor moment per construir-la. Però crec que el moment és el que ha tocat. Es podria valorar si hi ha altres necessitats socials. En aquest sentit, valoro que a nivell social Taradell és un poble compromès. Em refereixo a entitats com Caritas, la delegació d’Osona contra el Càncer, Som dones,… que fan (i ara amb l’Espai solidari habilitat per l’Ajuntament) accions per arribar un pas més enllà. I no m’oblido de l’Ajuntament (i aquí cal reconèixer que amb el compromís i suport de tots els grups polítics al consistori) que ha contribuït amb aportacions econòmiques més elevades a compensar retallades de la Generalitat en temes com matriculacions per l’escola de música i l’escola bressol, o recuperar pisos per a joves desocupats per destinar-los a gent amb risc d’exclusió social.

Però bé. No vull apartar-me del tema. La gestió. Hi ha molta preocupació en aquest sentit. Es diu que es necessiten entre 800 i 1.000 abonats perquè l’equipament de la piscina coberta pugui ser sostenible. Aquí s’hi calculen els escolars (actualment, si fan activitats aquàtiques han d’anar fora del poble) i, segurament, molta gent gran. Juntament amb usuaris de municipis veïns, a més del gran gruix de la població de Taradell. Factible, però amb dos elements claus: quota i oferta d’activitats.

La clau, suposo, seran les quotes. He fet una mica de treball de camp (anomenant-lo així sembla molt professional) i he analitzat algunes piscines cobertes d’Osona. L’oferta l’he trobat molt atractiva: activitats d’aigua (cursets, aquagym, aiguapilates, aiguacardio, cursets per a nadons, per a embarassades…) juntament amb un complement d’activitats dirigides més de gimnàs (spinning, body combat, pilates, ioga…). En algunes, fins i tot, serveis de fisioteràpia i dietètica.

Em centraré en una quota mensual per a adults i amb accés tot el dia a gimnàs i piscina (ja sé que hi ha moltes modalitats: quota familiar, jubilats, horari limitat, etc). A grans trets, Torelló surt per 40,33 euros i 26,22 per a gent gran (matrícula de 50 euros a pagar un sol cop). A Vic al Club Natació Vic 53 euros (matrícula de 79 euros) i a Centelles uns 45 euros (també hi ha matrícula de 62 euros).

Oferta d’activitats. Per mi l’altra clau. Cal una oferta atractiva, amb molta varietat perquè no m’imagino 800 usuaris de piscina. Sinó que alguns hi aniran per fer activitats dirigides, d’altres per usar la piscina i d’altres… Anava dir a jugar a pàdel. Però a Taradell no hi haurà pàdel (em refereixo a la piscina on el projecte reformulat recomanava fer-hi dues pistes) perquè es considera que ja n’hi ha al Parc d’Esports. I aquí crec que també hi ha una de les claus. Al meu entendre seria ideal buscar una mena de col·laboració o relació entre les dues piscines. Atrauria més abonats si amb alguna modalitat de quota es pogués ser  usuari de la piscina coberta i de la piscina d’estiu, incloent pàdel, tennis…

Crec que s’ha d’anar cap a una integració o mancomunació de serveis. I en sortiria guanyant tothom (ara que està de moda el win-win): usuaris, piscina coberta, parc d’Esports i Ajuntament, que en últim terme és qui haurà de respondre si l’equipament no és eficient.

I paro perquè podria allargar-me molt!

P.D.: Per cert, trobo un encert que es contempli una caldera de biomassa per climatitzar l’aigua i els espais. L’estudi diu que ràpidament la inversió ja està amortitzada perquè anualment s’estalviarien uns 23.700 euros respecte a fer-ho amb gas. I a banda d’això, és més sostenible de cara al medi ambient.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Albert Molist
Albert Molist
20 maig 2014 3:10

Què passarà si al cap d’1-2 anys de funcionament, encara no es sobrepassa els 500 abonats i, doncs, la piscina és una butxaca foradada i es decideix tancar-la per suprimir despeses…

Què passaria amb la piscina si es donés el cas? Privatització? S’ha fet alguna previsió?

MA.CARME
MA.CARME
13 maig 2014 18:33

Gràcies Joan per donar la teva opinió i tan extensa. Crec que s’entén perfectament el que vols dir, i és la primera vegada que crec que ben gestionat, amb aportació segurament de l’Ajuntament, seria un equipament bo per Taradell. De tota manera, crec que el Parc d’Esports és dels socis que paguen quota, i aquí ja hi veig una frontera, donat que una part seria municipal i l’altra no. Però segur que ben parlat i debatut, arribar a un acord com tu proposes, tot el poble en sortiria beneficiat.