Inici Actualitat Taradell celebra els 80 anys de l’historiador i mossèn Antoni Pladevall i...

Taradell celebra els 80 anys de l’historiador i mossèn Antoni Pladevall i Font

1
COMPARTIR

80-anys-mossen-antoni-pladevall6

Acte emotiu i de reconeixement el que es va viure aquest divendres al vespre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Unes 140 persones es van reunir per felicitar al mossèn i historiador taradellenc Antoni Pladevall i Font, que ha acabat de complir 80 anys. Va ser un acte, de poc menys d’una hora, que va reconèixer la seva trajectòria professional i “el sentiment d’admiració, respecte i estimació” de moltes persones, en paraules de la directora de la Biblioteca, Eva Leucó.

Primer de tot es va projectar una auca amb rodolins que descrivien la vida d’Antoni Pladevall i Font de forma distesa. Amb el títol “Historiador ‘gat vell’ que va néixer a Taradell”, l’auca, que es podrà veure penjada a la biblioteca, va ser feta per Joan Vilamala amb 24 il·lustracions de Toni Ortiz.

80-anys-mossen-antoni-pladevall4Durant l’acte tant Eva Leucó com l’alcalde Lluís Verdaguer va destacar la seva capacitat de treball “infatigable”  i el fet de ser una persona molt propera i que no té mai un no per ningú. També hi va ser present l’alcalde de Sant Quirze Safaja, Ramon Banús, municipi d’on fa més de 40 anys que n’és capellà.

A la part final mossèn Antoni Pladevall va haver de bufar les espelmes d’un impressionant pastís de xocolata on hi havien recreades pàgines de llibres que ha publicat. En el seu discurs, Pladevall va afirmar que “Taradell és el poble que estimo i sempre dic que sóc de Taradell” i fent una mica d’humor va declarar: “M’he enamorat d’una senyora, que és la història i aquesta no m’ha fallat mai”.

Antoni Pladevall que va descriure’s com a optimista i nerviós, va afirmar que “els 80 anys m’han passat volant, però no hi ha temps per res” i va destacar que s’estima la biblioteca, però curiosament “quan hi vaig mai vinc a buscar llibres, sempre n’hi porto”.

L’acte va comptar amb l’acompanyament musical de Glòria Terricabras a la veu i a la guitarra. L’homenatge va comptar amb la complicitat organitzadora de la família, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i l’Ajuntament de Taradell.

Aquí podeu veure un petit fragment en vídeo de la projecció de l’auca:

Un savi taradellenc

80-anys-mossen-antoni-pladevallAntoni Pladevall i Font va néixer el 1934 a Taradell. Conegut per tothom per les seves facetes de sacerdot i historiador, ha estat un dels grans coneixedors del nostre passat. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. També ha estat membre de l’Institut d’Estudis Catalans, la Reial Acadèmica de Belles Arts de Sant Jordi i l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Ha publicat una trentena de publicacions, ha dirigit monografies del romànic i el gòtic català a través de l’Enciclopèdia Catalana. Va ser el primer president dels Amics de l’Art Romànic, cap de la secció d’inventari del patrimoni artístic de la Generalitat de Catalunya i director general del patrimoni artístic del departament de Cultura de la Generalitat.

80-anys-mossen-antoni-pladevall5

80-anys-mossen-antoni-pladevall3

80-anys-mossen-antoni-pladevall280-anys-mossen-antoni-pladevall1

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Núria Castell
Núria Castell
6 desembre 2014 23:37

Moltíssimes gràcies, mossèn Pladevall, per totes les vostres recerques i publicacions. Tenim molta sort, a Catalunya, amb persones com vos, que posen el seu amor per la història al servei de tots. És magnífic i emocionant poder acostar-nos al nostre passat a través de la finestra oberta dels vostres llibres.
Per molts anys!!