Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2014 expliquen com es feia la matança del...

Els Tonis de Taradell 2014 expliquen com es feia la matança del porc

1
COMPARTIR

documental-matança-porc

La matança del porc ha estat un dels eixos de la Festa dels Tonis de Taradell 2014. Dissabte a la tarda la Biblioteca Antoni Pladevall i Font es va omplir de gent per poder veure l’audiovisual que presentava el Grup de Recerca Local.

Aquest document, d’un quart d’hora de durada, narra a partir de vuit testimonis de gent gran del poble, matadors, mocaderes i veternitaris com es vivia la matança del porc i la festa familiar que suposava. També compta amb fotografies antigues de les matances per veure el procés de la matança.

L’acte va comptar amb la presència de Lluís Garcia de l’Associació Sant Galdric de Rubí que van editar el llibre “El bestiar de la quadra al taulell”, i Aleix Cardona de l’Associació SOLC del Lluçanès. Entre d’altres, es va destacar que la matança del porc era un dels actes col·lectius més importants a pagès i que se’n solien fer dues, una a principis d’hivern i l’altra a finals de gener o inicis de febrer. A l’acte hi van assistir una setantena de persones.

Després de l’audiovisual es va inaugurar l’exposició sobre la mateixa temàtica al vestíbul del Centre cultural. Una mostra que explica el procés de la matança i els aparells i eines que es feien servir amb una gran quantitat d’imatges antigues.

taller-matança-porc3D’altra banda, divendres a la tarda a la sala intermitja del Centre cultural es va fer un taller per als més petits sobre la matança del porc. La mainada va poder aprendre com es fan les botifarres. El taller va comptar amb un centenar de participants i va anar a càrrec de Ramon Muntal de la Carnisseria Muntal.

També cal destacar que dissabte al matí es va fer una nova edició de la caminada històrica pel centre de Taradell comentada i teatralitzada. Va comptar amb un centenar de persones i es va portar a terme gràcies al Centre Excursionista i el grup de teatre Canya que no és conya.

taller-matança-porc2

taller-matança-porc

documental-matança-porc2

expo-matança-porc-tonis-2014

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Federic Palacin Manen
Federic Palacin Manen
13 gener 2014 10:22

Felicitar a Can Muntal per l’organitzacio del taller de botifarres. Una gran idea amb la qual els més petits varen disfrutar de valent.

Seria bona idea penjar l’audiovisual perquè tots els que no ho vàrem veure, el poguem veure.