Inici Opinió Xifres per l’optimisme?

Xifres per l’optimisme?

0
COMPARTIR

opinio Marc Güell granTot sovint els números ens semblen massa complicats i no ens agraden. És només qüestió de mirar-los amb calma i aplicar certes lògiques. De tant en tant, repasso estadístiques i ha coincidit que, últimament, l’Idescat n’ha actualitzat algunes que ens permeten fer-nos una idea de com tenim el municipi. Ara, podria dir allò de “hem de veure el got mig ple” o “al mal temps, bona cara!”, però ja fa massa temps que aguantem el somriure. Per tant, aquí els números:

– Durant el 2012, 226 taradellencs van fer les maletes i van deixar el poble. Però es va compensar amb l’arribada de 235 veïns nous. Per tant, Taradell va tenir un saldo migratori de nou persones, en contra la tendència catalana, que va ser negativa. La majoria de moviments migratoris van ser dins la mateixa comarca d’Osona.

– L’1 de gener del 2012, Taradell tenia 6.212 habitants, 31 més que el 2011. Un creixement que es va frenant, però que, de moment, és positiu.

– Taradell és el segon municipi d’Osona amb més de 5.000 habitants que té més PIB per càpita. El 2010, cada taradellenc va generar, de mitjana, 24.600 euros. Més que Torelló o Manlleu. Serveis i indústria són els sectors que més aporten a l’economia taradellenca.

– L’única xifra que no es pot mirar des de l’optimisme és la de l’atur que surt cada mes. Al setembre, va tornar a créixer i, ara, hi ha 465 veïns aturats. Però n’hi ha molts més, perquè molts ja no estan inscrits a les oficines d’ocupació.

Mentre no es creï ocupació, mai podrem ser optimistes al 100%, però sí que Taradell –els seus veïns i la seva economia– han sabut mantenir el cop i això es nota. El poble té la sort de ser un poble viu i dinàmic, i aquesta és la imatge que dóna. Un dissabte al vespre, tot buscant un restaurant per sopar, una parella em va dir: “Veus, viure a Taradell no ens faria res. Té de tot! I com ha crescut!”. Els dono la raó, a mi tampoc em faria res.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments