Inici Actualitat El molí dels Capellans

El molí dels Capellans

0
COMPARTIR
Foto: Josep Autonell

Segurament que no hi ha cap altre indret de Taradell que hagi estat tant pintat, dibuixat i fotografiat com el Molí dels Capellans, d’estampa bonica pel seu rierol, pont, harmonia de teulats i atri cobert d’accés al molí. El pont es devia refer més tard que el molí perquè el seu arc és de rajol i, per tant, no anterior al segle XVII o XVIII.

La riera de Taradell, dita també dels Molins, entre el poble i el seu junyent amb el Gurri havia tingut sis o set molins: un desaparegut, el molí d’en Sanmiquel, prop de Can Just; el Molí de més a prop, amb un gran i sencer pont d’accés molt antic; el molí de l’Esquís, abans dit de la Madriguera i des del 1748 de l’Esquís; el molí dels Capellans, dit abans el Molí del mig de la Madriguera o de la Rovira, i finalment dels Capellans per haver passat del seu domini als canonges de la catedral de Vic el 1758 quan aquests varen adquirir la finca de la Madriguera, plena de deutes, i la varen posseir fins a la desamortització de l’any 1842.

D’aquí fins a trobar el Gurri hi havia encara el Molí del Molist, el de la Foguera, el de Bellpuig i el del Ral, aquest encara existent.

Entre el 1735 i el 1739 tenim notícies que es treballava i reconstruïa un molí de la Madriguera, però no sabem quin. Tant podia ser el de l’Esquís o com el dels Capellans.

Antoni Pladevall i Font

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments