Inici Actualitat Entrevista a Lluís Verdaguer: “Estic segur que Taradell acabarà tenint piscina coberta”

Entrevista a Lluís Verdaguer: “Estic segur que Taradell acabarà tenint piscina coberta”

1
COMPARTIR

Lluís Verdaguer, alcalde de TaradellAvui 22 de maig de 2013 es compleixen exactament dos anys de les últimes eleccions municipals. Estem, per tant, a la meitat de la legislatura. Tot i que Lluís Verdaguer va prendre possessió com a alcalde l’11 de juny de 2011, li hem fet una entrevista perquè valori la primera meitat del seu segon mandat com a batlle. Aquí la teniu en 10 preguntes i 10 respostes:

  • Per primer cop, CiU governa en minoria a Taradell. Com va l’entesa amb la resta de formacions polítiques?

– Jo penso que bé, i la mostra és que la gran majoria d’acords del ple es prenen per unanimitat. Potser diria que ha suposat més canvis pel fet que hi hagi 4 formacions amb representació a l’Ajuntament, en lloc de les 2 que hi havia des de feia 20 anys, que no pas pel fet d’estar en minoria.

  • Està sent una legislatura amb poques inversions. Es tracta més de conservar els serveis que tenim?

– Pel que fa a les grans inversions que, majoritàriament es financen amb fons externs i donat que tenen una major complexitat, habitualment al primer any de legislatura s’acaben d’executar les de l’anterior (nucli urbà, Mont-rodon i segona fase de la piscina). Ara estem en la fase de programació i cerca de finançament per les properes. Diputació i Generalitat han convocat les seves respectives aportacions, però el que de ben segur no hi seran són els famosos plans “Zapatero” que van aportar 1,6 milions d’euros a Taradell.

Pel que fa a les inversions de manteniment, que podríem dir que són les que financem majoritàriament amb fons propis, s’està mantenint el mateix ritme d’inversió, però si que és cert que es destinen molt prioritàriament a estalvi energètic, reducció de costos de manteniment i, en general, a una millor eficiència.

Per altra banda, també hem prioritzat poder mantenir subvencions i serveis que es donen des de fa anys. Així podem dir que no hem retallat cap subvenció ni servei, però sí que hem optimitzat, i molt, diversos recursos.

  • Obligatòriament li he de preguntar per les obres del nucli antic i la nova circulació perquè al poble hi ha molta divergència. Com ho valora?

– Pel que fa les obres del nucli antic, si bé és cert que en el moment de planificar-les i executar-les van provocar opinions ben diverses, crec que un cop finalitzades són valorades positivament per la majoria de vilatans.

En canvi, sí que estic d’acord que la circulació ha aixecat més divergències. En aquest sentit, sempre he dit que els canvis en la circulació són conseqüència obligada de tota peatonalització. I és cert que tot s’entendrà millor quan es pugui finalitzar la ronda de Montserrat que reduirà el trànsit del carrer Sant Sebastià i Guillem de Mont-rodon.

  • Un tema que sí sembla consolidat és el de la recollida selectiva, que ja ha complert 10 anys.

– Sí, i és un bon exemple que demostra que malgrat de vegades es prenguin decisions que d’entrada poden crear divergències pel simple fet de canviar els hàbits, el temps acaba demostrant que eren bones. Taradell i els municipis de la Mancomunitat són un referent a nivell de país de bona gestió dels residus. Darrerament m’han demanat que expliqui el nostre model en municipis on hi ha un gran enfrontament entre partits polítics i entre ciutadans. Ara a Taradell ens costa d’entendre perquè no s’aplica aquest model molt més sostenible arreu i que ens situa sempre entre els 10 municipis que millor reciclen de Catalunya.

  • Com està el projecte de l’Ecomuseu del Blat després de signar un conveni per vincular-hi la Universitat de Vic?

– Des de principis d’any tenim l’estudi acabat. Ens ha d’ajudar a encarar el camí definitiu per fer-lo realitat. D’aquí a pocs dies hi ha prevista una reunió entre els tres impulsors d’aquesta idea (Ajuntament, Tonis i Universitat de Vic) i haurem de decidir com ho fem realitat. L’estudi demostra el potencial que pot tenir i el grau de viabilitat en funció de diferents paràmetres. El principal repte ara mateix és el d’aconseguir el finançament i trobar-ne la millor fórmula de gestió.

  • Fa un any i escaig es va inaugurar el nou edifici del col·legi Sant Genís i Santa Agnès. Un molt bon equipament pel poble. L’antic solar, ara, ha quedat buit i alguns veïns es queixen del seu estat. Hi ha prevista alguna actuació?

– No hem deixat mai d’estar al costat dels promotors de la permuta intentant trobar les millors solucions al greu problema de finançament que pateixen, no només ells, sinó totes les promocions immobiliàries. En aquest sentit penso que encara segueix sent possible tirar endavant el projecte, però potser d’una manera més pausada i per fases. Penso que cal demanar una certa paciència, ja que la part agraïda de la permuta era fer l’escola i aquesta ja està en funcionament des de fa un parell de cursos.

  • S’acaba d’aprovar una moció per pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana. Taradell ha penjat l’estelada al balcó, ha fet un acte unitari el 9 de setembre, s’ha declarat Territori català lliure… Més enllà del simbolisme per a què serveixen aquests gestos?

– Tal i com comentes, la majoria són accions simbòliques, però demostren que des de Taradell donem suport a les iniciatives que van sorgint a favor de l’Estat Propi. La de pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana ja va una mica més enllà i si bé els diners acabaran a Madrid, en el moment que el nostre Govern decideixi gestionar-los d’una manera diferent ja sabrà que pot comptar amb els nostres impostos.

  • El tema de la piscina coberta és com un gra de sorra dins l’espardenya?

– Seguint amb la comparació, és un gra de sorra més dels que portem a les espardenyes, però ni molt menys és el que més ens enceta els peus i, per tant, no ens fa anar coixos. Ja en època de bonança els grans equipaments es feien en dues o tres legislatures i s’entenia.

Ara ja potser no ho recordem, però Can Costa es va adquirir a principis dels 90, es va obrir el Centre Cultural el 1999 i la Biblioteca el 2003. Avui tenim un gran equipament pagat i amb unes despeses de manteniment sostenibles per l’Ajuntament.

La residència per la gent gran es va començar a planificar al voltant del 1993, el 1996 s’obrien els Habitatges Tutelats, el 2001 el Centre de Dia i el 2006 la Residència Assistida. Avui tenim un centre modèlic amb tots els serveis.

La Ronda de Ponent és va iniciar construint el pont en la legislatura 1999-2003, obrint-la al trànsit en la legislatura 2003-2007 i acabant-la definitivament en la passada legislatura, l’any 2010.

Amb tot això vull dir que després de caure en aquesta crisi (fins i tot potser ha estat positiva l’aturada de la piscina), anirem poc a poc, però estic segur que Taradell acabarà tenint piscina coberta. I el més important de tot, serà sostenible.

  • Quins són els temes que pensa afrontar en el que queda de legislatura?

– Pel que fa a obres d’inversió estem treballant en diferents projectes, però caldrà veure com acaben els PUOSC de la Generalitat per saber quins podem tirar endavant. Els més importants són la renovació de la xarxa d’aigües i enllumenat de la Roca, la millora de l’Avinguda Mossèn Cinto Verdaguer a l’alçada de la zona esportiva, la ronda de Montserrat, i d’altres més de manteniment com l’asfaltat de carrers, la renovació d’enllumenat, les reformes al Pavelló, la millora de l’aparcament de Les Pinediques de primària…

Però no podem parlar només d’inversions i en aquest sentit transmetre que intentarem mantenir l’alt nivell de serveis que té Taradell i, perquè no, desenvolupar alguna idea que ens volta pel cap però que encara no us puc avançar.

  • Encara és d’hora però ja ha pensat en si tornarà a presentar-se a les urnes?

– Tu ho has dit, encara és d’hora.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
anonim 2
anonim 2
2 juny 2013 11:39

A veure senyor alcalde com pots dir que tots els equipaments són sostenibles quan s’està plantejant tancar la guarderia la Baldufa… Vol posar tots els nens de dues guarderies en una que a sobre és la petita? Vostè creu que l’educació i el lleure dels nostres fills s’han de veure minvats per la seva falta o mala gestió o manca de priorització dels recurssos econòmics? No pot ser que es tirin endavant projectes urbanístics, que es segueixin invertint molts calés en actes i festes que no aporten absolutament res, però en canvi es permeti tancar una guarderia. Doncs, sàpiga que… Llegeix més »