Inici Actualitat A Taradell hi ha 800 gossos, 30 gats i una fura censats...

A Taradell hi ha 800 gossos, 30 gats i una fura censats com a animals de companyia

0
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell té actualment censats com a animals de companyia a 800 gossos, una trentena de gats i una fura. L’actual Ordenança municipal de tinença d’animals de Taradell, d’acord amb la Llei de protecció dels animals, obliga als propietaris d’animals de companyia del poble a tenir-los inscrits en el cens municipal.

Un cop censats, l’Ajuntament facilita una xapa que ha de dur l’animal on hi figura el nom i les dades del propietari. En cas que no es faci la inscripció en el cens, els propietaris poden rebre una multa d’entre 100 i 400 euros. També cal destacar que, prèviament, els animals han d’estar identificats electrònicament amb un microxip homologat.

Més responsables, menys despesa

L’objectiu final és tenir un control de tots els animals (fins i tot, hi ha un registre d’animals perillosos) per fomentar la bona convivència i evitar abandonaments. Un tema que suposa una despesa molt important per al municipi. Així, per exemple, aquest 2013 es destinen 7.700 euros, a través d’un conveni amb el Consell Comarcal d’Osona, per poder portar els animals abandonats i sense propietari conegut a la gossera municipal uns dies per, posteriorment, traslladar-los a la Protectora d’Animals de Gurb. I és que Llei prohibeix matar-los i són els ajuntaments els que es fan càrrec de les despeses del servei.

El cost es marca a partir d’unes despeses fixes de manteniment del servei i unes de variables en funció dels animals que cada municipi hi porta. Des del 2008 Taradell hi ha portat una mitjana de 20 gossos i 4 gats (tot i que de gats se’n capturen més i la majoria, un cop esterilitzats, es porten a la gatera del poble). Per aquest motiu, sensibilitzar pot suposar menys abandonaments i menys despesa municipal.

L’Ajuntament de Taradell ha realitzat en els últims cinc anys diverses campanyes destinades als propietaris per promoure una tinença responsable dels seus animals de companyia i per tenir un registre acurat. Entre les accions fetes hi ha la creació d’una colònia controlada de gats abandonats, recollida de gossos abandonats, bosses per als toleikans, promoure la presència dels animals en els espais públics respectant el medi i les persones, o la Festa del Civisme o activitats de sensibilització a les escoles.

I últimament, a través de material informatiu, també s’ha promogut la identificació dels animals i la seva esterilització i, així, prevenir abandonaments. Anualment es destinen uns 15.000 euros a aquestes campanyes, que també inclouen accions d’una veterinària per capturar gossos i gats perduts, examinar-los, esterilitzar-los i tractar-los adequadament en cas de malaltia greu.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments