Inici Actualitat Una font de Taradell entre les més contaminades per nitrats segons un...

Una font de Taradell entre les més contaminades per nitrats segons un informe del GDT

0
COMPARTIR

Segons un informe realitzat pel Grup de Defensa del Ter (GDT), la font de Cassanell de Taradell és una de les 3 més contaminades d’Osona en quant a concentració de nitrats (superen els 300 mg/l). La més contaminada és la font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà, seguida per la font Salada de Gurb i la de Taradell.

La font de Cassanell té una concentració de 330 mg/l. L’informe anual del GDT també analitza altres fonts de Taradell: la Font Gran (27,2 mg/l), la font de la Madriguera (130,3 mg/l) i la font del Rabetó (105,9 mg/l). Es considera que per estar dins la potabilitat una font ha d’estar per sota dels 50 mg/l. Per tant, la de la Font Gran és l’única amb nivells adequats per al consum humà.

Pel GDT aquest fet s’atribueix a la manca de pluges que dificulta la filtració dels purins cap als aqüífers. La recollida de mostres es va fer a finals del mes de gener en unes 160 fonts de la comarca d’Osona, el Lluçanès i el Ripollès. Un 45% registra índexs massa elevats de nitrats, segons l’Organització Mundial de la Salut.

Malgrat la contaminació, l’informe conclou que hi ha una millora i un descens generalitzat de nitrats en les fonts analitzades. Però també diu que en els últims 10 anys la concentració de nitrats ha tingut oscil·lacions, “sempre dins un estat deplorable de la qualitat dels nostres aqüífers”. I mostra preocupació perquè després de tants anys “les mesures de control real i efectiu en l’aplicació i gestió dels purins brillen per la seva absència”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments