Inici Actualitat Una trentena de persones a la xerrada sobre el fracking a Taradell

Una trentena de persones a la xerrada sobre el fracking a Taradell

0
COMPARTIR

Una trentena de persones van assistir aquest divendres a la xerrada informativa sobre el fracking que es va fer al Centre cultural Costa i Font. La conferència va anar a càrrec de dos membres de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), Jordi Roviró i Ferran Domènech. Va ser una sessió informativa sobre aquesta tècnica d’extracció de gas que es basa en la fracturació de bosses en el subsòl.

A Catalunya hi ha tres zones d’extracció que afecten a Osona. La xerrada va servir per deixar clar que l’extracció de gas a través del fracking difereix de l’extracció convencional. Sobretot, perquè després d’una perforació vertical s’injecta aigua, sorra i productes químics per rebentar la roca on hi ha les bombolles de gas. Es calcula que s’utilitzen entre 9 i 29 milions de litres d’aigua i que els productes químics injectats (tot i representar el 2% del què s’injecta) oscil·len entre les 1.000 i 3.500 tones.

La xerrada també va deixar clars dos aspectes: l’impacte ambiental que comporta i que no és un gas rendible. Pel que fa al mediambient, es considera que el fracking genera contaminació química i dels aquífers, i riscos sísmics, d’explosió de gas, d’ocupació del territori i de fractura d’aqüífers.

Pel que fa a la rendibilitat, es considera que un pou d’extracció mitjançant el mètode del fracking costa 9 milions d’euros. També es va deixar clar que es tarda entre 5 i 6 anys a extreure el mateix gas que s’extreu en un mes mitjançant l’extracció convencional. També es van aportar dades dels pous dels Estats Units, que demostren que són deficitaris i que, per això, els pous d’extracció van disminuint.

Al principi de la xerrada es va llegir un manifest de suport a la Plataforma Aturem el Fracking, que han signat 16 entitats de Taradell: Amics Pescadors, Agrupació de Botiguers, Som Dones, Tastet de Gospel, Coral l’Arpa, Agrupació Sardanista, Assemblea Nacional Catalana de Taradell, Grup de teatre Canya que no és conya, Associació de veïns de Goitallops, Agrupació Ocellaire, AMPA del col·legi Les Pinediques, Tonis Taradell, Esbart Sant Genís, comissió de la capella de Santa Llúcia, Associació de veïns de La Roca i Gottic Teatre.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments