Inici Opinió Petits gestos

Petits gestos

0
COMPARTIR

Aprofitant que l’Ajuntament de Taradell ja ha exportat en dues ocasions la seva gestió en la recollida de residus, em permeto la llicència de fer una reflexió.

Està clar que el porta a porta és un sistema eficient i eficaç. Així ho diuen les dades, segons les quals al 2011 a Taradell es va assolir un índex de recollida selectiva de residus del 86,23%, essent el poble que més va reciclar de Catalunya. Aquesta xifra no només ens ha de fer sentir orgullosos com a taradellencs, sinó també com a contribuïdors en la menor generació de contaminació. Més reciclatge equival a menys deixalles cremades o enterrades en el subsòl a l’abocador d’Orís. I de resultes, menys cànon per tona que ha de pagar l’Ajuntament de Taradell per portar deixalles a l’abocador. És a dir, estalvi econòmic.

Segurament, algú dirà que és un embolic perquè has de tenir les deixalles guardades a casa fins que és el dia de la seva recollida o que la imatge de bosses de residus als portals no és gaire agradable. O, fins i tot, que el cost de gestió del sistema porta a porta pot ser més car que el tradicional. Crec, però, que l’esforç paga la pena i genera més beneficis que inconvenients.

A banda dels bons resultats obtinguts, també ens hem estalviat els contenidors a la via pública. Perquè això dels contenidors és com les presons. Tothom creu que són necessaris, però ningú els vol al costat de casa. Fan pudor, donen mala imatge…

A Taradell gestionem els residus porta a porta des del 2002 i encara, a vegades, veus bosses d’escombraries en algunes papereres del poble. Animo a aquells que encara no fan l’esforç, a fer-lo. Perquè excursar-se en aquella màxima tan habitual de “jo pago, per tant, que em facin el servei”, no em val. Això és com no fer un ús responsable de l’aigua i deixar l’aixeta oberta més del compte amb l’autoconvicció de si gasto més i m’ho puc pagar, perquè he de vigilar.

Crec fermament en les actituds sostenibles. Un petit gest pot servir de molt i crec que en temes com els residus, l’aigua, el consum de carburants o altres tipus de despeses, cal tenir comportaments responsables.

Sé que en els pròxims mesos quan arribi l’impost d’escombraries, tots ens queixarem del seu import. Els impostos i taxes mai baixen. Però, potser serà millor pensar que res és gratuït i que preservar  el nostre entorn té un preu. Un preu que sense la nostra implicació i esforç, sens dubte, serà molt més alt per als nostres fills i néts.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments