Inici Actualitat L’escut de Taradell

L’escut de Taradell

0
COMPARTIR

L’escut era inicialment una protecció personal en les guerres antigues i medievals, en ell s’hi gravaven senyals distintius o emblemes de reis o països i a l’edat mitjana els senyals del comtes o senyors pels que es lluitava. La seva missió principal era perquè en la lluita no es confonguessin els lluitadors del diferents bàndols.

Els escuts que anomenem heràldics o distintius d’un llinatge, consten des del segle XI i es fan freqüents del segle XII ençà. Els nobles els posaven en els escuts de lluita dels seus cavallers i guerrers, els esculpien en els seus castells i els feien servir per avalar documents o disposicions seves o de les seves cúries.

L’escut de Taradell és l’escut dels antics senyors del castell i del seu gran terme, els Taradell, documentats des del 1011. Pels volts del 1165 varen enllaçar amb els Vilademany, pel casament de la pubilla Tiborgeta de Taradell amb Pere de Vilademany. Els Vilademany eren senyors d’un territori, molt més reduït que el de Taradell, del terme d’Aiguaviva del Gironès. Durant dues generacions els seus descendents es cognominaven de Taradell i de Vilademany, però es va sobreposar el cognom Vilademany quan aquests s’enfortiren amb nous territoris pel Gironès i per la Selva.

El seu escut apareix a inicis del segle XIII i és format per dos senyals una creu flordelisada buida d’argent sobre camp vermell o de gules i tres faixes blaves o d’atzur sobre camp d’argent. Com que els antics escuts eren molt simples creiem que la creu era l’emblema primitiu dels Vilademany i les barres el dels Taradell, car en algun segell dels Vilademany surt la creu sola.

L’escut compost es feia servir a la cúria del castell de Taradell i en coneixem tres representacions de cera del segle XIV, una d’elles guardada entre els documents del mas Colomer, que en feren donació a l’Ajuntament de Taradell.

El senyors i barons de Taradell es  perpetuaren en una mateixa línia, però canviaren o sumaren cognoms, cosa que feu que l’escut dels darrers senyors tingués molts quarters i fos molt complicat.

Taradell o la seva cúria o batllia va fer servir aquests diferents escuts fins pel 1830, quan s’aboliren els senyors dels termes. Des d’aleshores l’ajuntament feu servir escuts només amb el nom de TARADELL o amb una sola T i pel 1930 es va crear un complicat escut amb un teler, barres i una flor de lis, que va servir només fins el 1939, després es feia servir l’escut nacional espanyol.

Va ser l’any 1955 que vàrem proposar rescatar l’escut primitiu dels Taradell-Vilademany, segons consta en l’article que vaig publicar a la revista Taradell, núm.95, agost de 1956. L’ajuntament va demanar al Ministerio  de la Gobernación de Madrid, poder-lo utilitzar oficialment, cosa que fou concedida el 1963, però amb la forma clàssica dels escuts espanyols i la corona reial en comptes de la corona de Baró, el títol dels primitius senyors de Taradell.

La Generalitat pel 1990 va aprovar el mateix escut, però amb la forma de romboide dels municipis i la corona de baró clàssica, que ens correspon i també la bandera que té la mateixa disposició o càrregues que l’escut.

Antoni Pladevall i Font

 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments