Inici Opinió Més enllà de l’alcohol

Més enllà de l’alcohol

0
COMPARTIR

Hi ha una tendència força estesa a desconfiar de la joventut enfront de l’experiència. De la rauxa per davant del seny. Generalitzacions que mai són bones. I més avui en dia, on les invencions semàntiques com “Ni-ni” o “Botellón” solen ser les expressions més associades amb el jovent. Com en tot, és molt més fàcil fer judicis de valor veient la façana en lloc trucar a la porta, demanar permís per entrar i veure si la casa té unes bones parets o està decorada amb bon gust.

Per això, cal ser curós en associar el jovent amb pràctiques negatives. O és que nosaltres no bevíem quan érem joves (bé, jo encara m’hi considero). No faríem “botellones” si ens cobressin una consumició de discoteca a 8 euros?

Però és que el que realment vull expressar és que associar joventut amb alcohol és un error molt injust. Potser és que sóc molt ingenu i miro sempre el costat positiu de les coses i de les persones. En una societat on el 37% dels joves menors de 29 anys estan a l’atur, el que realment té valor és que amb aquests índexs d’atur juvenil i el context econòmic en el qual vivim, els joves encara continuïn tenint somnis i sent optimistes.

I em centro en Taradell. Sempre hem estat un poble que ens hem enorgullit de tenir una gran quantitat d’entitats. Crec que en són més de 40 (deixo de banda algunes entitats com les associacions de veïns). I d’aquestes, moltes però moltes tenen com a protagonistes els joves.

No estic parlant únicament del Consell de Joventut de Taradell que, no només organitza festes nocturnes al segon Pujoló per Festa Major… Potser si haguéssiu seguit les activitats hauríeu pogut contemplar que, a banda del carnaval d’estiu, també fan gimcanes on vaig poder viure un gran ambient de gresca i ganes de passar-ho bé (no hi havia alcohol pel mig), una ruta poètica pel poble en el marc de la Festa de les Arts,… O per no parlar del Cau. L’Agrupament Escolta Rocaguinarda que ha vist créixer molts dels taradellencs i que ha intentat vehicular valors ja fos amb acampades, caminades nocturnes, caramelles o simplement curses de cargols.

Clar que em direu que ometo el Birracrucis. En cap cas. Tothom sap que és una activitat festiva que gira entorn de la cervesa. Sí, no es pot negar. Però, jo que hi he participat molts anys, puc dir que el més habitual és trobar joves amb bon humor i ganes de passar-ho bé. La cervesa n’és únicament l’excusa, més enllà de petits casos que no compleixin aquests paràmetres.

I poso més exemples. Entitats com Ràdio Taradell, amb majoria de joves apassionats pel món radiofònic donant veu a allò que es celebra al poble, o l’Esbart dansaire Sant Genís amb multitud de joves que estimen les danses populars i catalanes i les festes taradellenques. Per no parlar de la multitud de joves que s’involucren en entitats com els Tonis, la Festa d’en Toca Sons, el Patronat de la Vellesa, els grups teatrals, el Centre Excursionista, l’Escola de Música, la Colla Jove dels Geganters o L’Espelma espieta.

I, per exemple clar, en l’efervescència independentista ha sorgit un col·lectiu jove taradellenc de l’Assemblea Nacional Catalana. En tots aquests àmbits no hi veig “Ni-ni’s” ni “Botellones”. Veig multitud d’arguments per tirar per terra aquells prejudicis que diuen que els joves no s’impliquen en res, que no tenen iniciativa, que fugen de qualsevol sinònim de la paraula “treball” i que només pensen en les festes, l’alcohol i les drogues.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments