Inici Actualitat El Molí de la Calvaria acull diumenge la festa del batre, en...

El Molí de la Calvaria acull diumenge la festa del batre, en el marc del projecte de l’Ecomuseu del Blat

0
COMPARTIR

Aquest diumenge 26 d’agost es celebrarà al Molí de la Calvaria de Calldetenes la segona Festa del batre. L’acte servirà per tancar el cicle de conreu de blat iniciat aquesta passada tardor al mas El Colomer de Taradell i s’emmarca en el procés de creació de l’Ecomuseu del Blat, impulsat per l’Ajuntament de Taradell, l’Associació de Tonis de Taradell i la Universitat de Vic.

Al camp d’El Colomer, des de la tardor de 2010, s’està reproduint de forma experimental el cicle quadriennal de rotació de conreus anomenat trènit practicat a la Plana de Vic fins als anys seixanta del segle XX. En el camp, dividit en cinc franges d’igual superfície, a cada franja s’hi cultiven de manera rotatòria, patates i blat de moro, blat (xeixa vella i forment), mestall (ordi de sis rengles i sègol), civada i farratges (alfals i trepadella), utilitzant només eines tradicionals mogudes amb força humana i animal, sense l’ús d’adobs químics i pesticides.

Aquest diumenge, el blat segat a cops de volant al mas El Colomer de Taradell el passat 8 de juliol serà batut a pota (amb animals de peu rodó) a l’era enllosada del molí de la Calvaria de Calldetenes reproduint de forma acurada les vint fases de que constaven les batudes d’abans de l’aparició de les màquines de batre. L’activitat començarà a les 9 del matí i a les 12 del migdia es comptarà amb la presència del director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el taradellenc Toni Reig.

Aquesta activitat s’emmarca en el procés de creació de l’Ecomuseu del Blat,  que es proposa posar en xarxa el ric patrimoni rural a fi de donar a conèixer el valor dels diversos elements que conformen la cultura agrària de la comarca d’Osona.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments