Inici Actualitat L’Ecomuseu del Blat restitueix les feines de pagès amb la sega a...

L’Ecomuseu del Blat restitueix les feines de pagès amb la sega a mà de blats tradicionals

0
COMPARTIR

Aquest diumenge passat, 8 de juliol, l’Ecomuseu del Blat va portar a terme un taller de recuperació de la sega a mà tal i com es feia abans de la mecanització del camp. Vint segadors procedents de Taradell, Tona, Folgueroles i Calldetenes van mostrar les seves habilitats amb l’ús del volant, acompanyats del tradicional esclopet de fusta, al camp experimental dels Ametllers, ubicat al mas El Colomer del terme de Taradell i parròquia de Tona.

De bon matí i sota l’atenta mirada d’una trentena de persones, els pagesos aplegats van segar un camp de poc més de mil metres quadrats, gairebé cinc quartantans segons el sistema de mesura tradicional, on havia madurat xeixa vella i forment, dues varietats de blats habituals a la Plana de Vic fins a mitjans del segle XX. Després de fer-ne les garbes, aquestes es van apilar en garberes on el gra acabarà de madurar fins que el proper 22 de juliol es garbejaran amb carros en un segon taller de restitució de les feines agrícoles.

Finalment, els blats segats al mas El Colomer seran batuts a pota –és a dir amb animals de peu rodó- a l’era del molí de la Calvaria de Calldetenes. Després d’un dinar tradicional servit per Nando Jubany, a la tarda es farà la feina de ventar, ensacar i, finalment moldre per convertir-lo en farina.

Amb aquest tercer taller previst per al proper 26 d’agost al Molí de la Calvaria culmina el cicle del blat iniciat a la tardor de l’any passat on l’Ecomuseu del Blat està portant a terme la restitució de les feines i les eines del cicle de rotació o trennit quadriennal habitual a la Plana de Vic abans de la revolució agrària contemporània. Una tasca que s’emmarca en la recuperació, estudi i divulgació del ric patrimoni agrari de la comarca d’Osona.

Fotografies de Josep Albó

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments