Inici Actualitat Es descobreixen dues fites de l’any 1850 que delimiten el terme municipal...

Es descobreixen dues fites de l’any 1850 que delimiten el terme municipal de Taradell

0
COMPARTIR

Fa dues setmanes es van descobrir dues fites datades del 1850 que delimiten el terme municipal de Taradell amb el de Viladrau. L’acció formava part del pla de delimitació que es fa als termes municipals de Catalunya per revisar que la proposta del Departament de Governació i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya s’ajusta a la realitat del territori. Les dues fites no constaven oficialment als plànols.
En el cas de Taradell, el pla de delimitació s’ha fet amb els municipis veïns de Seva, Malla, Viladrau, Sant Julià de Vilatorta, Tona i Santa Eugènia de Berga. Així, per fer les actes de delimitació la comissió de Taradell, nomenada per ple, s’ha anat trobant amb cada comissió dels pobles veïns i els propietaris de la zona concreta per revisar la delimitació que hi havia registrada als plànols.

Curiosament, durant la sortida que es va fer per delimitar el terme municipal de Taradell amb el de Viladrau es van trobar dues fites que no constaven en els plànols de la proposta. L’acció es va fer també conjuntament amb els propietaris de la zona, Pere Muntal i Conrad Vilarrubia.

Com que les fites no estaven registrades, l’acció va consistir en anar al lloc, referenciar-ho amb un GPS, fer fotografies i fer-ne la descripció. En el cas de les fites es pot veure clarament l’any i les inscripcions T.II i V.d a cadascuna de les cares.

Cal destacar que setmanes abans es fa ver el mateix procés amb una fita de Malla, al costat de la via del tren i on hi consta els escuts del municipi. O una altra que delimita Taradell, Malla i Tona i on hi apareixen els tres escuts.
Què és una fita?
Una fita és una pedra treballada, disposada verticalment en un terreny, o bé una marca gravada en una roca. Té com a missió senyalar els límits d’un municipi, una finca particular o uns boscos comunals respecte a d’altres de la mateixa naturalesa.
En la majoria de casos, les fites que separen municipis es van col·locar durant el segle XIX i també als anys vint del segle XX.
Tenen un cert valor històric perquè ajuden a entendre la formació d’un municipi o bé la seva desaparició. A les pedres hi poden haver les inicials d’un municipi, un any o un escut.
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments